Kristof Van Dooren tussen de kerstverlichting. ©  Mia Uydens

Zandhovense firma kan vraag naar kerstverlichting amper bijhouden

Pulle (Zandhoven) -

Bij de firma Lysen in Pulle (Zandhoven), gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van feestverlichting, is het alle hens aan dek nu iedereen oproept om de kerstverlichting al vroeger op te hangen. “Onze planning zit eivol”, zegt Kristof Van Dooren. “We merken dat gemeentebesturen de lichtjes ook langer gaan laten branden, zelfs tot 31 januari.”

Kristin Matthyssen

Maak de donkere lockdowndagen wat gezelliger met lichtjes, riep de stad Antwerpen al op, en ze gaf meteen zelf het goede voorbeeld. Ook Kom op tegen Kanker roept op om lampions te kopen.

De firma Lysen uit Pulle is altijd al vanaf half oktober bezig met het hangen van kerstverlichting in gemeenten, winkels en bij particulieren. “Maar nu merken we een groot verschil”, zegt Kristof Van Dooren. “Gewoonlijk wordt er eens getoeterd en vragen ze of wij zot zijn als ze zien dat wij voor Sinterklaas al lichtjes aan het ophangen zijn. Terwijl onze mensen nu vooral opgestoken duimen krijgen van voorbijgangers.”

De feestverlichting is er vroeger, en zal volgens het bedrijf Lysen ook langer blijven branden.  © Mia Uydens

Het contrast kan niet groter zijn met 2014, toen gemeentebesturen en particulieren amper kerstverlichting durfden te branden omdat er een tekort aan elektriciteit was en iedereen waarschuwde voor black-outs en stroompannes. In de aanloop naar het verkiezingsjaar 2018 was er wel al een heropleving. “Maar nu is de vraag nog gestegen. Normaal knippen we de kerstverlichting rond Driekoningen weer uit. Nu zien we dat de meesten hun verlichting tot 31 januari willen laten branden. In Nederland is dat al veel langer de gewoonte. Ik denk dat dit het sleuteljaar wordt waarin ook de Vlaming die mindset gaat maken.”

Kristof Van Dooren bij de camionette vol kerstverlichting. “Ik hoop maar dat niemand corona krijgt.” © Mia Uydens

De planning voor Lysen zit tjokvol met alle aanvragen. “Lokale besturen zeggen dat het dit jaar wat meer mag zijn, omdat ze nog overschotten van budgetten hebben staan van allerlei evenementen die dit jaar niet konden doorgaan. Ze willen eerder feestverlichting dan kerstverlichting en liefst met herkenbare motieven, zodat mensen echt kunnen zien in welke stad of gemeente ze zitten. Ook de trend van boomversiering neemt toe, dus niet alleen meer in naaldbomen, maar ook in kale loofbomen. Ook interactieve feestverlichting zit in de lift. Zoals in Lier, waar we grote kerstballen neerzetten waarin je kunt gaan zitten om er selfies in te nemen of TikTok-filmpjes in te maken.”

Sfeer in het centrum van Antwerpen. De stad besloot de traditionele kerstverlichting reeds een maand vroeger op te hangen dit jaar. © Kris Van Exel

Lysen heeft acht werknemers, waarvan er vijf de baan op zijn om de lichtjes op te hangen en aan te steken. “Het enige wat wij nu hopen is dat al onze mensen gezond blijven en niemand besmet geraakt met corona, want dat zou een ramp zijn”, zegt Kristof. “Je kunt Kerstmis niet uitstellen.”

Of 2020 nu een goudmijn is voor de grootste versierders van Pulle? “Wij zijn heel gelukkig, al verlichten wij normaal ook kerstmarkten, en die inkomsten vallen allemaal weg. Ook enkele middenstandsverenigingen haakten af, omdat de horeca en winkels al genoeg kosten hebben.

Webshops

Lysen maakt ook voor particulieren offertes voor kerstverlichting, maar de meeste Vlamingen kopen hun lichtjes in tuincentra en op kerstmarkten. Eén probleem: die zijn nu allemaal dicht. Gelukkig vindt de Vlaming vlot zijn weg naar de webshops.

“Onze marketingafdeling is een hele week bezig geweest met het plaatsen van onze kerstmarkt op onze webshop, en dan nog staat er maar een tiende op”, zegt Debby Saey van Oh’Green in Ekeren. “Toch merken we dat de klant gemakkelijk de weg vindt naar de online bestelling. Sommigen bestellen ook per mail en via click en collect. Zeker de verlichting vliegt vlot buiten.”

Kristof Van Dooren met een grote krans. ©  Mia Uydens

Eenzelfde ervaring heeft tuincentrum Leo Nagels uit Viersel. “Er lopen redelijk wat bestellingen binnen”, zegt Kenny Nagels. “Niet zoals bij een fysieke kerstmarkt, maar we hadden erger verwacht. Oudere klanten die minder vertrouwd zijn met online betalingen, bestellen per telefoon of mail en betalen daarna aan ons afhaalpunt.”

Walter Claes van Tuincenter Claes in Edegem is tevreden over zijn webshop, al hoopt hij dat het vele lobbywerk van de vereniging van tuincentra toch nog een vervroegde heropening kan forceren. “Klanten mogen hier planten en kaarsen kopen, maar onze kerstmarkt is gesloten, terwijl kerstlichtjes iets is dat ze ‘live’ willen kiezen en zien. Wat is het verschil tussen warm wit en koud wit? Dat kun je op zo’n webshop niet zien! En wij zijn geen Bol.com waarbij ze alles terug kunnen opsturen. Ik krijg ook al veel vraag naar echte kerstbomen, maar die verkoop start pas op 25 november, anders zijn de naalden al afgevallen tegen 25 december.”