Direct naar artikelinhoud
Politie

Binnenlandminister Verlinden wil jaarlijks 1.600 politiemensen rekruteren

Binnenlandminister Verlinden wil jaarlijks 1.600 politiemensen rekruteren
Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil jaarlijks 1.600 nieuwe politiemensen aanwerven. Dat schrijft ze in haar beleidsnota.

Het Belgische politieapparaat komt al jaren handen te kort. Bij de federale politie draait bijvoorbeeld zo goed als geen enkele dienst op de voorziene bezetting. Ook de luchthavenpolitie is dringend op zoek naar versterking. Alleen blijkt die bijzonder moeilijk te vinden.

Verlinden wil jaarlijks 1.600 politiemensen aanwerven, zowel op het lokale als op het federale niveau. “Een van de belangrijkste doelstellingen in mijn beleidsnota is nieuwe krachten aanwerven. Ik mik op 1.600 manschappen per jaar, om het personeelstekort op te vangen. In deze economisch onzekere tijden wordt een job bij de politie aantrekkelijker voor veel mensen. Ik wil ervoor zorgen dat ze ook de stap zetten door de politie de juiste middelen te geven op het vlak van infrastructuur en elektronische tools zoals bodycams. Tot 2024 voorziet de regering in een extra enveloppe van 50, 70, 90 en 100 miljoen euro per jaar voor de politie”, vertelt Verlinden in een interview met deze krant, dat zaterdag wordt gepubliceerd.

Voorts wil Verlinden meer blauw online. Terwijl het aantal inbraken en diefstallen gestaag daalt in ons land, boomt het aantal cybermisdrijven. De politie moet met gelijke wapens kunnen strijden, luidt het. Ook de strijd tegen intrafamiliaal en seksueel geweld krijgt extra aandacht in Verlindens beleidsnota. “Dat is geen ver-van-mijn-bednieuws. De politie moet de juiste vaardigheden hebben om deze klachten te ontvangen en er opvolging aan te geven.” 

Onderzoek van De Morgen toonde onlangs aan hoe het op elk overheidsniveau – ook bij de politie – ontbreekt aan kennis en kunde als het gaat over de aanpak van seksueel geweld.