Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images, Michel Wiegandt

Belastingexpert over verlaagde btw op sloop en heropbouw: “Het is nog maar de vraag of de maatregel de consument ten goede zal komen”

Hoewel de regering-De Croo pas een maand van start is gegaan, nam ze al belangrijke fiscale beslissingen. Zo wordt het btw-tarief bij de sloop en heropbouw van woningen teruggeschroefd van 21 naar 6%. Een goede maatregel? Onze belastingexpert Michel Maus buigt zich over het vraagstuk. “Er zijn zoveel voorwaarden aan gekoppeld dat het belang ervan moet worden genuanceerd.”

7 reacties

  • Lien Dhaeseleer

    3 jaar geleden
    Dus als ik dit goed begrijp, kan enkel een persoonlijke woning worden afgebroken en terug heropgebouwd worden aan 6% btw.Dus moet u één jaar een andere woning huren.Daar gaat de uw 15% voordeel.Ik zie er geen voordeel aangezien je terug een ééngezinswoning moet bouwen op de zelfde rooilijn. Terwijl je kosten kan besparen door de ruwbouw te laten staan en alles te strippen.Momenteel stimuleert de bouw toch de meergezinswoningen ( appartementen)
  • Michel Jacobs

    3 jaar geleden
    @ Anne Onsia: bij de prijsaanvraag weet de aannemer nog niet of je van een 6%-tarief gaat genieten en dat speelt dus geen rol. Je moet natuurlijk nooit zo dom zijn om daar iets van te zeggen.
  • Michel Jacobs

    3 jaar geleden
    Nou, ik heb enkele jaren geleden van 6% kunnen genieten voor een heropbouw en dat scheelt toch echt wel een slok op de borrel. Echter, als je een verlaagd BTW tarief algemeen zou maken in de bouw, kan je er gif op innemen dat de aannemers hun prijzen gewoon aanpassen. Dan wordt het immers een soort subsidie en die eindigen in de regel altijd als een soort verdoken staatssteun aan bedrijven .
  • Anne Nonsia

    3 jaar geleden
    @Ronny Van Wijngaerden: dat was ook de bedoeling van de btw-verlaging in de horeca: in ruil voor de witte kassa kregen de uitbaters meer wit inkomen zonder dat de consument meer moest betalen.
  • Anne Nonsia

    3 jaar geleden
    Het eerste wat de sloopsector zal doen is zijn prijzen optrekken bij particulieren. Nu kan je een gemiddelde woning voor ongeveer 7500€ wel slopen tot en met de fundering en volledige afvoer als je vooraf zelf een beetje voorbereidt (bvb alle hout binnenin zelf slopen en buitenschrijnwerk zelf uithalen, keuken zelf slopen, asbestplaten zelf weghalen) en sorteert. Als er een kelder onder zit is het nipt. Wees maar gerust dat dit plots 10.000€ gaat kosten vanaf januari.