Vastgoed aan de kust blijft boomen: ‘Meer dan een inhaalbeweging’

Ondanks de coronacrisis kent het tweede verblijf aan de kust een ongeziene boom. De vastgoedmarkt heeft zich in vergelijking met de rest van het land sneller hersteld sinds de lente.

Tussen januari en eind oktober steeg het aantal transacties aan de kust met 4,4 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit de jongste statistieken van de notarissen. Voor heel België daarentegen daalde het aantal transacties in dezelfde periode met 5,8 procent. Vlaanderen liet zelfs een daling met 8 procent optekenen. Dat is allemaal het gevolg van het verbod op plaatsbezoeken tijdens de lockdown in maart, april en mei.

Ook aan de kust vertraagde vastgoedmarkt weliswaar, maar sinds juni is er sprake van een keerpunt. ‘Wat we aan de kust hebben gezien, was meer dan een inhaalbeweging. Meer mensen willen een eigendom aan de kust’, zegt Bart van Opstal van notaris.be in de krant De Tijd. Hij wijst erop dat de opmars van het tweede verblijf nog groter is dan de cijfers doen vermoeden, omdat de verkoop van niet-tweede verblijven erbij zit. En die transacties daalden, zoals overal in ons land.

Weinig nieuwbouw over

Veel ontwikkelaars zitten zelfs krap met het aanbod, voornamelijk als het om instapklare nieuwbouw gaat. ‘We hebben deze zomer onze prijzen met 3 tot 6 procent verhoogd om te vermijden dat we helemaal niets meer afgewerkt konden tonen’, zegt David Degroote van het gelijknamige vastgoedbedrijf in Oostende in de krant.

De prijzen voor een appartement aan de kust gaan in stijgende lijn. Het gaat om een stijging van gemiddeld 3,7 procent, wat in lijn is met de nationale trend. Over vijf jaar bekeken, zit de toename zelfs onder het gemiddelde voor heel België. Een gemiddeld appartement kost er nu 286.416 euro, al zijn er wel grote verschillen tussen de gemeenten.

Meer