Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Viroloog Steven Van Gucht. © Photo News

Van Gucht: “10 tot 20 procent zal antilichamen hebben na tweede golf, maar groepsimmuniteit blijft veraf”

Na de tweede golf zal 10 tot 20 procent van de bevolking antilichamen hebben tegen het coronavirus, maar dat betekent nog lang niet dat er sprake is van groepsimmuniteit. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd tijdens de briefing van de Crisiscel rond het coronavirus.

8 reacties

  • Henri Levich Codenie

    3 jaar geleden
    1 besmette is er 1 'Teveel'. Toch wil een groot deel van de bevolking van lock-down naar lock-down leven. Het huidige beeld toont duidelijk dat de 3de golf eind dit jaar voor de deur staat met de nodige gevolgen.
  • Patrick Smaele

    3 jaar geleden
    De regering wilde géén groepsimmuniteit en dan had ze onmiddellijk een veel strengere lock-down moeten invoeren én deze verlengen tot het virus verdwenen was. OF men wou groepsimmuniteit, dan kon het economische en sociale leven gewoon verder. De korte pijn met heel veel slachtoffers. Dat wou de regering niet omdat de zorgsector er helemaal niet klaar voor was. (70j. en hoogrisico-patiënt)
  • Johan Goris

    3 jaar geleden
    Ik heb veel respect voor Van Gucht. Maar groepsimmuniteit speelt wel degelijk een rol. Maar het is complex. Zonder vaccin zouden we ook wel na de volgende winter er van af zijn. Met nog een kleinere derde golf. Maar ik ben akkoord dat we nu de vaccin-route moeten volgen. De farma-industrie zal ons dankbaar zijn.
  • Kristof Degros

    3 jaar geleden
    Leuk voor jou gustaaf maar wil bij die 1 op 5 zijn die langdurige gevolgen heeft en niet meer normaal kan functioneren ? En hopelijk verlies jij dan niemand maar er gaan nog veel doden vallen, daarbij als iedereen thuis zit in quarantaine wie gaat er dan voor zorgen dat er eten is in de winkels of de bevoorrading? Daar al eens over nagedacht? En dit allemaal omdat er velen nog altijd niet weten hoe mondmasker correct gebruiken (het is wegwerp voor iets), 1,5 meter wat is dat ? 
  • KRISTOFF JOOSENS

    3 jaar geleden
    Dan hadden we beter de zwakkeren in quarantaine gezet en de rest laten verder leven. Nu hetzelfde resultaat maar met een gebroken economie.