© Photo News

Chinese voetbalbond fluit kooplustige clubs nu al terug: beperking op aantal buitenlanders op veld

De Chinese voetbalbond neemt maatregelen om de koopwoede van de kapitaalkrachtige clubs uit het land in te perken. Vanaf komend seizoen mogen de ploegen uit de Chinese Super League per wedstrijd slechts drie buitenlandse spelers (tegelijkertijd) opstellen, twee minder dan nu het geval is.

Een club mag wel nog vijf buitenlanders in zijn kern hebben, waarvan één uit Azië moet komen. Elke eerste- en tweedeklasser moet ook twee jonge U23-voetballers laten meedoen in een competitiematch, een van hen zelfs als basisspeler. Ook komt de bond met strengere regels om het uitgavenpatroon van de clubs te veranderen.

Chinese clubs strooiden de afgelopen maanden met tientallen miljoenen om buitenlandse sterren als Graziano Pellè, Oscar, Carlos Tevez en Rode Duivel Axel Witsel aan te trekken. Zij hapten toe bij lucratieve aanbiedingen uit het Aziatische land, dat in Xi Jinping een grote voetbalfan als president heeft.

De laatste weken klinkt vanuit China kritiek op de ongebreidelde kooplust van de clubs. De bond vindt dat de clubs ‘geld verbranden’ en de ontwikkeling van eigen talenten in de weg zitten. De nationale federatie kondigde daarom maandag een pakket maatregelen aan om daar iets aan te doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal