Na de dood van twee guanaco’s blijven er nog drie soortgenoten over in ZOO Planckendael ©  Jonas Verhulst/Planckendael

Loslopende honden bijten twee guanaco’s dood in Planckendael

Muizen -

Drie loslopende honden hebben eind vorige week twee guanaco’s, wilde lama’s uit de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten, doodgebeten in ZOO Planckendael. De honden in kwestie werden ’s morgens aangetroffen toen ze nog ronddoolden in het dierenpark. De politie werd erbij gehaald en die spoort de eigenaar van de honden op.

Theo Derkinderen, Sven Van Haezendonck

Wanneer en hoe de drie honden ZOO Planckendael zijn kunnen binnendringen, is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Maar vast staat wel dat ze in het domein van de guanaco’s zijn geraakt en daar de dieren, die verwant zijn met de alpaca’s, hebben aangevallen. Twee van de vijf dieren werden doodgebeten.

Medewerkers van ZOO Planckendael troffen de dode dieren vorige week donderdagochtend aan. Toen bleek dat alle hulp voor de guanaco’s te laat kwam. “Het is een heel trieste zaak voor de verzorgers van de guanaco’s. Zij werken uiteraard dagelijks met de dieren. Het gaat niet om een sterk bedreigde diersoort, maar alle dieren zijn voor ons even belangrijk”, reageert Amanda Wielemans van ZOO Planckendael. “Bij mijn weten is het alleszins de eerste keer dat uitgebroken honden hier binnen geraken en dan nog eens andere dieren aanvallen en doodbijten.”

De dieren werden eind vorige week aangevallen. Ondertussen lopen de drie overlevende guanaco’s opnieuw rond in hun domein © Jonas Verhulst/Planckendael 

Niet agressief

Toen de medewerkers vorige week donderdagochtend in het Muizense dierenpark aan hun dagtaak begonnen, zagen ze de drie honden nog rondlopen. De honden bleken niet agressief te zijn en konden worden gevangen. De politie werd erbij gehaald en nam de honden mee.

“We onderzoeken nu wie de eigenaar van de honden is en er werd proces-verbaal opgesteld van hetgeen er zich in ZOO Planckendael heeft voorgedaan”, reageert Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek. Op sociale media wordt er gewag gemaakt van enkele honden die al meermaals uitgebroken zijn en dan op straat rondhangen, onder meer in de buurt van Kerkenbos.

Of het om de dieren gaat die in Planckendael hebben toegeslagen, is voorlopig niet duidelijk. De politie doet alleszins een oproep om er steeds melding van te maken als je een of meerdere loslopende honden opmerkt.

Familiale verzekering

Als de eigenaar van de dieren wordt aangetroffen, zal in eerste instantie getracht worden om de aangerichte schade via de familiale verzekering af te handelen. De drie guanaco’s die ongedeerd bleven, zijn ondertussen van de eerste emoties bekomen en lopen weer rond in hun domein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER