Direct naar artikelinhoud
AchtergrondSmartphones

Apple lanceert mini-iPhone: grootte doet er wel degelijk toe

De iPhone 12 Mini 'past in uw handpalm’, en dat is ook het enige nieuwe eraan.Beeld Apple

Klein maar dapper: de iPhone 12 Mini van Apple kan een nieuwe trend starten. Een telefoon die naar de huidige maatstaven een dwerg is, maar niet beknibbelt op functionaliteit. ‘Ik denk dat er een imitatiegolf zal volgen.’

Wat is het verschil tussen de iPhone 12 Mini en de iPhone 12? Ongeveer 3 vierkante centimeter display, antwoordt het Amerikaanse technologieblad Wired laconiek op de door henzelf gestelde vraag. Dat is het, al het andere is hetzelfde. Voor het eerst sinds jaren krijg je als consument weer de mogelijkheid om een kleinere telefoon te kopen die niet inboet aan kwaliteit.

Wie de evolutie van smartphones een beetje volgt, zag hoe die groot, groter, grootst werden. De huidige smartphones ogen gigantisch, het zijn bijna halve tablets. Met de introductie van de iPhone 12 Mini stopt Apple de trend naar mega abrupt. “Met zijn verbazingwekkende formaat past hij in de palm van je hand”, zegt Apple-vicepresident marketing Kaiann Drance in de promotievideo. Alsof het het achtste wereldwonder betrof: stel je voor, een telefoon die past in je hand.

Door de evolutie van nanotechnologie krijg je veel meer rekenkracht, dat is de verwerkingscapaciteit, op een beperktere oppervlakte. “Voor wat onze gsm’s vandaag aan rekenkracht hebben, had je vroeger een hele kamer nodig”, zegt Tom Evens, technologieprofessor aan de UGent. “Nu niet meer, al is het wel opvallend dat het vaak de grotere telefoons zijn die veel rekenkracht hebben. Maar die grote smartphones kwamen er natuurlijk omwille van het comfort van een groot scherm.” Een groot schermformaat is om allerlei redenen zinvol, zegt Evens. “Het is leuker om je favoriete serie te streamen. Ook om mails te lezen op je smartphone is het net iets handiger als je niet continu moet scrollen.”

Halve pizza

Dat je met een telefoon ter grootte van een halve pizza rondloopt, nemen we er dan maar bij. Al zit de handtas van mevrouw dan wel al vlug vol, terwijl de mannen pogen hun telefoon in de broek- of vestzak te wurmen. “Vandaar ook de trend naar buigzame modellen”, aldus Evens. Of een minitelefoon dus. “Al is de komst van de mini -Apple volgens mij vooral ingegeven vanuit het idee een nieuwe markt aan te boren. Apple is nog altijd een premiummerk en zal dat ook blijven. Met een kleiner model dat voor een iets lagere prijs wordt verkocht, boren ze een publiek aan dat zowel kwaliteit en comfort wil tegen een aanvaardbare prijs.”

“Die analyse maakt Wired ook. Met een startprijs van 809 euro is de iPhone 12 Mini inderdaad het goedkoopste model in de iPhone 12-serie. Het is strategisch goed gezien om je aan de meer betaalbare kant van het spectrum te plaatsen. Het geeft Apple de ruimte om de prijzen van zijn andere modellen te verhogen zonder het toegangspunt voor zijn premiumapparaten te wijzigen, oordeelt Tuong Nguyen, senior hoofdanalist bij Gartner, het onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector. “Gezien de economische onzekerheid en de steeds langere vervangingscycli maakt het prijsverschil het ook een smakelijkere upgrade.” Met andere woorden: als uw telefoon aan vervanging toe is, is er is tenminste keuze in een kleiner modelsegment.

En de klanten?

Of de consument zit te wachten op dit model, moet nog blijken. Tom Evens is niet overtuigd dat zij een groot deel van de klanten vertegenwoordigen, omwille van de trend naar een degelijk scherm. Maar de release van de iPhone 12 Mini wordt zeker bij de concurrentie met meer dan gewone interesse gevolgd, weet Evens. Als dit model aanslaat, kun je er gif op innemen dat andere producenten ook een kleiner model op de markt zullen brengen. “Ik verwacht dan een imitatiegolf.” 

Een geruststelling voor wie een stevige omvang wel nog steeds belangrijk vindt: Apple heeft tegelijk met de Mini ook de nieuwste versie van de iPhone 12 Pro Max op de markt gegooid, het grootste toestel dat Apple ooit heeft gepresenteerd. Met een instapprijs van 1.259 euro toch een stevige hap uit het budget. Maar, zoals we weten, size matters.