Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Amerikaanse media: Joe Biden haalt ook Georgia binnen en eindigt op 306 kiesmannen

President-elect Joe Biden.Beeld REUTERS

Amerikaanse media wijzen ook de staat Georgia toe aan Joe Biden. North Carolina zou naar Donald Trump gaan. De Democraat Joe Biden, die eerder al uitgeroepen werd tot winnaar van de verkiezingen, zou zo eindigen met een ruime meerderheid van 306 kiesmannen, Trump met 232. Er waren 270 kiesmannen nodig om de presidentsverkiezingen te winnen.

en

Georgia, goed voor 16 kiesmannen, was bijna drie decennia lang een Republikeins bastion, zegt CNN. Biden is de eerste Democraat die er kan winnen sinds Bill Clinton in 1992. In North Carolina waren 15 kiesmannen te verdienen.

Biden komt zo op 306 kiesmannen. Frappant is dat Trump met hetzelfde aantal kiesmannen in 2016 won van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven. Volgens hem is er op grote schaal fraude gepleegd. In verschillende staten zijn rechtszaken opgestart.

Wat betreft het totale stemmenaantal ligt Biden meer dan 5 miljoen stemmen voor op Trump. Volgens CNN staat Biden op net geen 78 miljoen stemmen (50,8 procent), tegen bijna 72,7 miljoen voor Trump (47,4 procent).