Liveblog - Vanaf 23 november opnieuw coronatest voor risicocontact zonder symptomen, Oostenrijk gaat in lockdown

Vanaf de week van 23 november is het opnieuw de bedoeling om mensen te testen die geen coronasymptomen hebben, maar wel een hoogrisico contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. In Oostenrijk gaan de cijfers de slechte kant uit, kanselier Sebastian Kurz heeft daarom een harde lockdown aangekondigd. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vanaf 23 november opnieuw een coronatest na nauw contact met coronabesmet persoon

Vanaf de week van 23 november is het opnieuw de bedoeling om mensen te testen die geen coronasymptomen hebben, maar wel een hoogrisico contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.

Sinds 21 oktober was dat niet meer het geval en worden in principe enkel nog mensen met symptomen getest. De teststrategie werd toen aangepast omdat de druk op de labo's te groot werd. Maar nu is beslist om de teststrategie opnieuw te verruimen.

Op de website van gezondheidsinstituut Sciensano staat inderdaad te lezen dat "tot en met 22 november" hoogrisico-contacten niet meer systematisch getest worden.  "We gaan, niet volgende week maar de week nadien, herbeginnen met ook het testen van de mensen die gewoon een hoogrisicocontact hebben gehad", bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan VTM Nieuws. Eerder had ook RTBF bevestiging.

Meer details over de aangepaste teststrategie zijn er nog niet. De overheden willen nu eerst de mensen op het terrein informeren. Naast de huisartsen gaat het bijvoorbeeld om de medische labs of de testcentra.

Oostenrijk gaat in harde lockdown tot 6 december: "Enige manier om Kerstmis te redden"

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft opnieuw een harde lockdown in zijn land afgekondigd. Sinds het begin van november is daar al een gedeeltelijke lockdown van kracht waarbij de horeca, toeristische, culturele en sportieve evenementen niet kunnen plaatsvinden en er is een avondklok van acht uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends. Dat bleek echter niet voldoende om het aantal besmettingen te doen dalen en dus kiest Kurz voor de harde aanpak.

Vanaf dinsdagnacht tot en met 6 december zullen in Oostenrijk ook alle scholen en niet-essentiële bedrijven sluiten. De lessen zullen zo veel als mogelijk online worden gegeven. Ook crèches worden gesloten. Enkel supermarkten, voedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, postkantoren en medische voorzieningen zullen openblijven. De Oostenrijkers moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Wandelen en sporten in de open lucht mag nog wel net als voeding, kranten of medicijnen gaan kopen. Contacten moeten zo veel mogelijk beperkt worden. 

De maatregelen zijn gelijkaardig aan de lockdown die in het voorjaar in Oostenrijk van kracht was. Toen is het land vrij goed doorheen de crisis gekomen. De voorbije weken is het aantal besmettingen echter fors gestegen. Gisteren werden er 10.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, vandaag is dat 7.000. In Oostenrijk wonen 8,8 miljoen inwoners en tot nu toe zijn er 1.660 mensen overleden aan de ziekte.

 “Dit is de enige manier om Kerstmis dit jaar te redden”, aldus kanselier Kurz.

Videospeler inladen...

Drie agenten gewond bij schermutseling tijdens coronacontrole in Elsene

In de Brusselse gemeente Elsene zijn deze namiddag drie agenten van de Brusselse lokale politie gewond geraakt bij een coronacontrole. Dat meldt de Brusselse politie. 

"Onze agenten wilden deze namiddag rond 17 uur tijdens een coronacontrole de identiteit van een man controleren", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "De man verzette zich daartegen, waarop onze agenten hem probeerden op te pakken. Een aantal omstaanders heeft dat proberen verhinderen. Daarbij werden er trappen en slagen uitgedeeld aan onze agenten."

De politie kon uiteindelijk drie personen oppakken, die ter beschikking van het parket zullen gesteld worden. "Bij het incident raakten drie agenten gewond", gaat de politiewoordvoerder verder. "Zij konden op eigen kracht naar het ziekenhuis gaan voor verzorging."

In Waalse gemeente Courcelles mondmaskers ook verplicht op lagere school

Op school zijn mondmaskers alleen verplicht in de middelbare scholen. Maar in de Waalse gemeente Courcelles, bij Charleroi, zullen ook alle leerlingen van het lager onderwijs vanaf maandag een mondmasker moeten dragen. Het gemeentebestuur volgt daarmee een advies van de Wereldgezondheids- organisatie. Sommige ouders vinden een mondmaskerplicht voor jonge kinderen zinloos, maar de burgemeester blijft bij haar standpunt.  

Videospeler inladen...

Franse politie legt feest met 300 mensen stil en wordt met flessen bekogeld

De Franse politie heeft afgelopen nacht in Joinville-le-Pont, in de regio rond Parijs, een privéfeest met 300 genodigden stilgelegd. De agenten werden daarbij door feestvierders aangevallen. Het parket van het departement Val-de-Marne meldt dat een onderzoek is geopend wegens geweldpleging tegen gezagsdragers.

Rond 2 uur 's nachts hadden buren de politie gebeld om te klagen over nachtlawaai van een feestje. Ter plaatse stelde de politie vast dat in een paviljoen 300 mensen bijeen waren die zich in het geheel niet aan de coronaregels hielden. De feestvierders, die naar verluidt duidelijk dronken waren, gingen de politieagenten te lijf en bekogelden hen volgens de politieprefectuur met flessen.

De agenten maakten daarop gebruik van speciale handgranaten om de genodigden terug te drijven en het paviljoen te ontruimen. Niemand raakte gewond en niemand werd opgepakt, maar het gerecht tracht de organisatoren van het feest en de geweldplegers te identificeren.

Strengere avondklok en samenscholingsverbod in Willebroek

Gemeente Willebroek vaardigt vanaf vandaag een politieverordening uit waarbij er in het centrum van de gemeente onder meer een samenscholingsverbod van maximaal 2 personen en een avondklok vanaf 22 uur van toepassing is. Dat is een reactie op de overlast van de voorbije dagen, waarbij onder meer burgemeester Eddy Bevers  agressief werd bejegend.

“Wij willen er als gemeentebestuur alles aan doen om van Willebroek een aangename en leefbare gemeente maken. Als burgemeester geef ik daar geen duimbreed op toe en zal onze politie alle tools verstrekken om de overlast krachtdadig aan te pakken, daarom deze politieverordening”, klinkt het.

Vaccinatiebewijs of sneltest voor u naar optreden of festival gaat? "Kan deel van oplossing zijn"

De Nederlandse festival- en eventsector overweegt om een vaccinatiebewijs te vragen aan toeschouwers voor ze het festivalterrein of de concertzaal binnen mogen. Ze hopen zo sneller weer in alle veiligheid grote evenementen te kunnen organiseren. Een vaccinatieplicht zou er volgens de sector in ons land wellicht niet komen, maar sneltesten behoren wel tot de mogelijkheden. "De overheid gaat beslissen wat er kan en wat niet", klinkt het.

Lees meer in dit bericht:

Politie legt feestje met 30 aanwezigen stil in Sint-Genesius-Rode

In de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Genesius-Rode heeft de politie afgelopen nacht een feest stilgelegd waarop minstens 30 personen aanwezig waren. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Bij aankomst van de politie kozen de aanwezigen het hazenpad, maar tien van hen konden nog in de kraag gevat worden en zullen allemaal een boete van 250 euro krijgen. De organisator van het feestje mag zich verwachten aan een boete van 750 euro. Wie die boete niet betaalt, zal voor de politierechtbank gedagvaard worden, aldus nog het parket.

Politie gebruikt waterkanon bij demonstraties in Frankfurt

De politie in de Duitse stad Frankfurt heeft het waterkanon ingezet bij enkele demonstraties. Er was een optocht van demonstranten tegen de coronamaatregelen, linkse actievoerders probeerden die optocht tegen te houden met blokkades.

De politie had de grootste moeite om de twee groepen uiteen te houden. De optocht met demonstranten tegen coronaregels, de "querdenker" (dwarsdenkers), werd ook door de politie enkele keren tegengehouden omdat de demonstranten zich niet aan de coronaregels hielden. Deelnemers droegen geen verplicht mondkapje en hielden onvoldoende afstand van elkaar.

Het ging om enkele honderden tegenstanders van de coronamaatregelen. Er was toestemming gegeven voor een bijeenkomst met maximaal 2.000 deelnemers onder het motto "Geen lockdown voor Bembeltown", verwijzend naar de bijnaam van de stad Frankfurt.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ook Sinterklaas ondergaat de wetten van corona: zijn boot is aangekomen, maar zonder publiek

In Antwerpen is Sinterklaas zaterdag aangemeerd in de aanloop naar zijn feestdag op 6 december. Vanwege de coronacrisis kon dat dit jaar niet tijdens een publieksevenement. De Sint kwam daarom al in het grootste geheim in het holst van de nacht aan, maar het gebeuren werd zaterdagnamiddag alsnog uitgezonden op Eén en Ketnet, zodat de kinderen niets hoefden te missen. Sinterklaas bracht ook de verlossende boodschap dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn.

Volgens de Sint was het de eerste keer sinds de zonsverduistering van 1738 dat hij in het donker moest arriveren in Antwerpen. "Maar het was een wonderbaarlijke ervaring", vond de Goedheiligman. "De daken zijn 's nachts nog mooier dan anders." Sinterklaas werd op het Eilandje dus ditmaal niet verwelkomd door duizenden kinderen en hun ouders en/of grootouders, maar enkel door zijn stafhouder. Hij sprak de kinderen wel toe in een videoboodschap. "Lieve kinderen, ik weet dat jullie het soms moeilijk hebben", verwees hij naar de coronacrisis. "Jullie moeten je schoolvriendjes missen en jullie oma en opa. Eens lekker gaan feesten of zwemmen met neefjes en nichtjes is er nu niet bij. Maar op jullie manier zijn jullie allemaal kleine helden. Ik ben trots op jullie."

In zijn geheime verblijfplaats werd de Sint vervolgens nog verwelkomd door Antwerps burgemeester Bart De Wever, die wat speculaas en een mandarijntje cadeau kreeg. De Wever maakte ook bekend dat Sinterklaas vanaf volgend jaar opnieuw vanop het balkon van het stadhuis de kinderen zal kunnen toespreken, want dat gebouw is intussen bijna klaar na een jarenlange restauratie.

Sinterklaas en Zwarte Piet moesten nog even zoeken naar het boek van de Sint, maar konden uiteindelijk tot opluchting van eenieder concluderen dat er dit jaar géén stoute kinderen zijn.

Wij hadden ook een exclusief interview met de Sint. Lees er hier alles over:

Waalse gemeente verplicht mondmasker in lagere school, experten zijn geen voorstander

In Courcelles, bij Charleroi, zullen alle leerlingen van het lager onderwijs vanaf maandag een mondmasker moeten dragen, als ze weer naar school gaan. Courcelles is daarmee de eerste gemeente in ons land die mondmaskers op de lagere school verplicht. Tot nu moesten alleen leerlingen in de middelbare scholen een mondmasker dragen. Ook in Vlaanderen is er discussie, maar experts raden een verplichting af.   

Lees hier het volledige artikel:

Immosector krijgt geen gelijk van Raad van State: plaatsbezoeken blijven verboden

Eind oktober gingen de strengere coronamaatregelen in in ons land. Een van de maatregelen was een verbod op plaatsbezoeken in de immosector. Mensen die een woning wilden kopen of huren, mochten dus niet meer naar een huis of appartement gaan kijken.

De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia vonden dat niet kunnen en trokken naar het hoogste administratieve rechtscollege van het land. De Raad van State spreekt er zich voorlopig niet ten gronde over uit en verwerpt de hoogdringendheid van de vraag.

Een definitieve uitspraak kan lang op zich laten wachten. De Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) wil voorlopig niet reageren, maar bestudeert eerst het arrest.

Ziekenhuispersoneel krijgt extra premie

De federale regering heeft beslist om het ziekenhuispersoneel extra te compenseren voor zijn inspanningen in deze coronacrisis. Wie vanaf september tot en met november voltijds heeft gewerkt, krijgt een aanmoedigingspremie van 985 euro bruto. Wie deeltijds werkt, krijgt dus een aangepast bedrag. De regering heeft daarvoor in totaal 200 miljoen euro vrijgemaakt.

"Die aanmoedigingspremie verdienen al die mannen en vrouwen in onze ziekenhuizen voor de uitzonderlijke inspanningen die ze tijdens de tweede golf leveren", stelt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in een mededeling. "Niet omdat ze daar om vragen, wel omdat ze dat verdienen nu ze ons land voor de tweede keer recht houden."

Die extra premie, die samen met de sociale partners is uitgewerkt, komt bovenop de consumptiecheque van 300 euro. Die cheque wordt bovendien uitgebreid naar het voltallige federale zorgpersoneel. In de loop van volgend jaar zal er ook worden gewerkt aan de structurele verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de zorgsector.

Videospeler inladen...

Ook Oostenrijk kiest nu voor strengere lockdown

In Oostenrijk gaan nu ook niet-essentiële winkels dicht, moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven en -werken en moeten ook de lagere scholen afstandsonderwijs aanbieden. Dat heeft de Oostenrijkse regering aangekondigd. 

Twee weken geleden had Oostenrijk al een avondklok was ingesteld, de horeca en cultuursector gesloten en evenementen geschrapt. De middelbare scholen en het hoger onderwijs moesten afstandsonderwijs aanbieden.

Desondanks zijn de coronacijfers er de voorbije weken blijven stijgen. Uit vrees dat de ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer zullen kunnen slikken, voert de regering nu dus nog meer restricties in. De nieuwe maatregelen zullen zeker tot 8 december van kracht zijn.

Recordaantal van 184.500 nieuwe dagelijkse besmettingen in VS

De Verenigde Staten hebben opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Gisteren werden 184.514 nieuwe gevallen geteld. Dat zijn er zo'n 10.000 meer dan de dag voordien, zo blijkt uit de gegevens van de Johns Hopkins University.

In de VS, met ongeveer 330 miljoen inwoners, zijn sinds de start van de pandemie meer dan 10,7 miljoen mensen besmet door het coronavirus. Zowat 244.300 coronapatiënten zijn er overleden.

Sporen van coronavirus op geïmporteerd vlees in China

China zal niet langer rundvlees van een Argentijns bedrijf importeren nadat op twee bevroren pakketten sporen van het coronavirus zijn aangetroffen. Gisteren hadden de gezondheidsautoriteiten ook al sporen van het virus gedetecteerd op bevroren rundvlees uit Brazilië. 

Na die ontdekking hebben de gezondheidsautoriteiten maatregelen genomen om de pakketten uit dezelfde zending op te sporen en verder te controleren.

Het Chinese centrum voor controle op ziektes zei eerder deze week dat virussen, in tegenstelling tot bacteriën en parasieten, kunnen overleven bij vriestemperaturen. Sinds juni zijn in tien verschillende Chinese provincies sporen van het coronavirus gevonden op bevroren voeding.

Waalse gemeente verplicht mondmasker op school voor kinderen vanaf 6 jaar

In Courcelles, bij Charleroi, zullen alle leerlingen van het lager onderwijs vanaf maandag een mondmasker moeten dragen wanneer ze weer naar school gaan. Courcelles is daarmee de eerste gemeente in ons land die mondmaskers op de lagere school verplicht. Tot nu moesten enkel leerlingen in de middelbare scholen een mondmasker dragen. 

Het stadsbestuur neemt de beslissing op basis van een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en omdat de coronacrisis in ons land nog steeds niet onder controle is. In de kleuterscholen in Courcelles worden mondmaskers niet verplicht.

Ook werelddiabetesdag heeft dit jaar aandacht voor corona

Vandaag is het werelddiabetesdag. Patiënten die lijden aan diabetes type II, een ziekte die vaak gepaard gaat met overgewicht, lopen extra risico om zwaar ziek te worden wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Werelddiabetesdag staat dit jaar in het teken van het verplegend personeel. Speciaal voor deze gelegenheid zet het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven het kunstwerk "Het Teken" in het blauw.

Lees hier meer:

Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vraagt om gratis rittenkaarten van NMBS op te schorten

Oostends burgemeester Bart Tommelein wil dat de NMBS het gebruik van de gratis rittenkaarten, die de vorige regering uitdeelde, opschort. Hij maakt zich zorgen over de vele mensen die tijdens de zonnige herfstweekends naar zijn stad trekken. 

Tommelein wordt in die oproep volop gesteund door West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Vorige zaterdag hebben we in Oostende 7.000 à 8.000 mensen ontvangen, de treinen zaten aan meer dan 100 procent vol, terwijl de afspraak was om maar een bezetting van 80 procent te hanteren. Dat klopt niet."

Mensen met duizenden tegelijk naar 1 punt brengen, dat is niet bepaald slim in volle coronacrisis

"Als alle experten in volle coronacrisis nog altijd zeggen: 'Ga niet samenhokken op drukke plaatsen' en men voert ze dan aan met duizenden tegelijk naar 1 punt, dan is dat niet bepaald slim", vindt Decaluwé. 

Als het gebruik van die gratis rittenkaarten niet kan worden opgeschort, moet er op z'n minst een reservatiesysteem komen op de treinen, zegt hij. En meer controle in en rond de stations en op de treinen. "Nu is er onvoldoende personeel om dat te doen."

"Ik hou ook mijn hart vast voor de kerstvakantie als het mooie weer blijft aanhouden. Dan zitten we weer met problemen."

Trump: "Vaccin zal zeer, zeer snel toegelaten worden"

Amerikaans president Donald Trump gaat ervan uit dat de Amerikaanse toelating voor het vaccin tegen het coronavirus "zeer, zeer snel" in orde komt. Dan is het "een kwestie van weken" voor de eerste ouderen en risicopatiënten gevaccineerd zullen worden. Tegen april zou het vaccin dan voor de brede bevolking beschikbaar zijn, zei hij.

De regering denkt dat tegen het einde van het jaar al 20 miljoen dosissen uitgedeeld kunnen worden. Moncef Slaoui, topman van de zogenoemde "Operation Warp Speed", verklaarde dat na die 20 miljoen maandelijks telkens 25 à 30 miljoen mensen een vaccin kunnen krijgen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump gaf nog een sneer naar de gouverneur van de staat New York, de Democraat Andrew Cuomo, die geen vertrouwen heeft in het federale goedkeuringsproces en het vaccin op lokaal niveau wil verifiëren. "We zullen niet leveren aan New York zolang we geen toestemming hebben om dat te doen", zei Trump.

De Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse BioNTech kondigden eerder deze week aan dat hun vaccin voor 90 procent efficiënt is. Dat doet de hoop opleven dat het einde van de crisis in zicht is. Maar het kan volgens experten nog maanden duren voor de pandemie onder controle is.

Reizigers naar Slovakije moeten negatieve test voorleggen

Reizigers uit de meeste EU-landen die naar Slovakije willen reizen, moeten vanaf maandag een negatieve coronatest voorleggen. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur, zo hebben de gezondheidsautoriteiten van het land aangekondigd.

De nieuwe regel geldt voor elk EU-land, behalve voor de lagerisicolanden Finland en Griekenland. Er zijn ook uitzonderingen voor onder meer pendelaars die niet verder dan 30 km van de grens wonen, studenten en professionele sporters.

Ondertussen klinkt er in Slovakije steeds meer kritiek, ook binnen de regering, op de communicatie van de overheid. De populistisch-conservatieve premier Igor Matovic kondigde herhaaldelijk maatregelen en regels aan via Facebook en tijdens persconferenties, die hij daarna dan weer veranderde.

Slovaaks premier Igor Matovic.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen