Jonge Belgische vrouw voor tweede keer besmet met corona: wijst mogelijk op snel zakken van aantal antilichamen

Bron: BELGA

Een jonge, gezonde vrouw die tijdens de eerste golf Covid-19 kreeg en er antilichamen tegen opbouwde, raakte in september toch opnieuw besmet. Dat schrijft De Standaard op basis van een Belgische studie die weliswaar nog een officiële peer review moet doorstaan.

Professor virologie Kevin Ariën van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bevestigt het nieuws en stelt dat de casestudie mogelijk uitwijst dat het aantal antilichamen relatief snel wegzakt na een besmetting.

Volgens Ariën gaat het allicht om het eerste beschreven geval wereldwijd waarbij bij de besmette persoon een intact immuunsysteem werd vastgesteld én er een goede immuunrespons was na de eerste besmetting. “Bij eerdere gevallen van herbesmetting was de immuunrespons niet gemeten of werkte die niet optimaal”, zegt hij. “Dit geval doet in ieder geval denken aan andere coronavirussen, zowel milde als SARS of MERS. Ook daar zagen we de immuniteit snel wegzakken onder een zogenaamde ‘kritische drempel’.”

De herbesmette vrouw, een zorgverlener in een Belgisch ziekenhuis, had nog antilichamen toen ze voor de tweede keer besmet raakte, maar dat was klaarblijkelijk onvoldoende. “Ofwel was het hebben van antilichamen niet voldoende ofwel was het aantal onder die kritische drempel gezakt”, zegt Ariën.

De casestudie kan van groot belang blijken. Enerzijds kan het opnieuw een argument tegen het verkrijgen van groepsimmuniteit zijn, anderzijds moet er mogelijk rekening mee worden gehouden bij vaccinonderzoek. Zo zou het kunnen dat een vaccin dat op korte termijn een erg goede bescherming biedt tegen Covid-19, niet erg lang blijft doorwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen