Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Trumps ‘Million MAGA March’ trekt tienduizenden aanhangers naar Washington

Betogers op de mars.Beeld EPA

Een miljoen, zoveel mensen wilden de Trumpaanhangers gisteren op de been brengen om hun onvrede te uiten. Ze wilden tonen dat ze weigeren de Amerikaanse verkiezingsuitslag te aanvaarden en dat ze zich achter huidig president Trump blijven scharen. Uiteindelijk blijkt het eerder om tienduizenden te gaan in plaats van het verhoopte miljoen. Vanuit zijn gepantserde limo zwaaide de president naar zijn achterban. Bij confrontaties tussen manifestanten werd één persoon neergestoken.

De autocolonne van de president werd onder luid gejuich door zijn volgers verwelkomd. Ze namen foto’s en staken hun vuist in de lucht terwijl ze borden vasthielden met “Beste president ooit” en “Stop het stelen” als verwijzing naar de stemmen die Biden gestolen zou hebben.

De aanwezigen komen van allerlei organisaties. Groeperingen als Oath Keepers, een extreemrechtse militie, en Three Percenters, die pleiten voor het recht op wapens, beloofden present te zijn. Ook complotdenkers en Proud Boys, een neofascistische organisatie met enkel mannen, deelden op het internet massaal dat ze op straat zouden komen om hun president een hart onder de riem te steken.

Betogers op de mars.Beeld AP

Dat Trump de verkiezingsuitslag niet zou aanvaarden, was geen verrassing. Nu de stemmen in de VS officieel zijn geteld en blijkt dat hij de duimen heeft moeten leggen tegen zijn Democratische tegenkandidaat Joe Biden, pleit hij dan ook voor een rechtzetting. Met ongefundeerde bewijzen beschuldigt hij de Democraten van verkiezingsfraude. Intussen lijkt hij te beginnen voelen dat hij amper een poot heeft om op te staan. Gisteren legde hij zich zelfs voorzichtig neer bij zijn nederlaag. “De tijd zal uitwijzen wie in januari aantreedt”, klonk het.

Toch blijven de Trumpaanhangers geloven in de fraude. Als trouwe supporters van Trumps slogan ‘Make America Great Again’ (MAGA) organiseren extreemrechtse kiezers en complotdenkers daarom vandaag een Million MAGA March in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Ze willen daarmee hun steun aan de president uiten en laten zien dat ze de verkiezingsuitslag niet aanvaarden. De aanhangers geloven er nog steeds in dat de verkiezingen zijn vervalst en dat Trump  de rechtmatige winnaar is.

Betogers op de mars.Beeld EPA

Trumps woordvoerster Kayleigh McEnany sprak op Twitter van een miljoen deelnemers, waarnemers en media schatten hun aantal op enkele duizenden tot tienduizend. Een week geleden, toen Joe Biden als winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen, vierden duidelijk meer mensen feest in de straten van Washington.

Mensen die toespraken hielden voor de betogers op Freedom Plaza niet ver van het Witte Huis, schaarden zich achter de bewering van Trump dat er massaal gefraudeerd werd bij de verkiezingen. Ze beloofden de strijd voort zetten en haalden uit naar media die Biden tot winnaar hadden uitgeroepen. “Fox News is de vijand van het volk!”, riep een spreker de menigte toe.

Betogers op de mars.Beeld AP

Onder de demonstranten bevonden zich tientallen leden van de extreemrechtse Proud Boys-groep, meestal in het zwart gekleed met helmen en ballistische vesten. Sommige linkse groepen hielden kleine tegendemonstraties, waaronder leden van antifa, een losse beweging van antifascistische activisten.

Eén persoon werd neergestoken en met spoed naar een ziekenhuis gebracht, zei een woordvoerster van de medische hulpdiensten. De Washington Post meldde dat de steekpartij plaatsvond te midden van een gevecht tussen Trump-supporters, sommigen met wapenstokken, en tegendemonstranten dat rond 20.00 uur (lokale tijd) uitbrak. Volgens de politie zijn er twintig arrestaties verricht waaronder vier voor vuurwapenovertredingen, twee voor mishandeling en twee voor het aanvallen van een agent.

Video wordt geladen...

Betogers op de mars.Beeld EPA