Brugge haalt de zwanen van het water door vogelgriep

Themabeeld ©  Getty Images/iStockphoto

Het Brugse stadsbestuur gaat de zwanen die hij verzorgt ophokken. Dat laat schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem zondag weten. De stad neemt de maatregel omdat vanaf zondag bijkomende maatregelen gelden tegen de verspreiding van de vogelgriep.

mdm
Bron: BELGA

Het is een vertrouwd zicht in Brugge: zwanen flaneren over de waters in de parken en langs de Ezelpoort in het Stil Ende. Maar na de professionele pluimveehouders moeten nu alle houders van pluimvee en vogels hun dieren ophokken of afschermen met behulp van netten, om contact met wilde vogels te vermijden. In uitvoering van deze maatregel worden ook de Brugse zwanen opgehokt. Dat meldt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

De Stad Brugge verzorgt een populatie van een 120-tal zwanen op het Stil Ende, bij het Wijngaardplein en in het park De Koude Keuken. Vanaf zondag stopt de stad met het voederen van de zwanen. Maandag plaatsen de stadsdiensten de nodige afsluitingen rond de voederplaatsen. Zo moet donderdag het vangen van de dieren vlot en veilig verlopen.

‘Het ophokken van deze zwanen is een hele klus, die omzichtig en binnen een specifiek tijdsschema uitgevoerd wordt. Om de dieren op een vlotte manier en met een zo beperkt mogelijk risico af te vangen, dient het voederen enkele dagen stopgezet te worden, zodat de dieren makkelijk met voedsel in een vangkraal gelokt kunnen worden’, aldus Van Volcem.

De meeste zwanen zijn niet ‘geleewiekt’ en kunnen dus vliegen. Dat doen ze normaal enkel indien ze opgejaagd worden. ‘Om het opvliegen van zwanen te vermijden dient het vangen met de nodige voorzichtigheid te gebeuren.’

Vogelgriep in Oostende

De maatregel komt er omdat vrijdag in een vogelopvangcentrum in Oostende vastgesteld is dat drie wilde vogels besmet waren met het H5N8 vogelgriepvirus, zo meldt het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV). Op advies van het FAVV heeft minister van Landbouw David Clarinval daarom aanvullende preventieve maatregelen genomen die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België.

Sinds 1 november waren in ons land al verstrengde maatregelen van kracht voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders. Eind oktober waren in Nederland namelijk verschillende besmettingen met vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee. Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens.