Direct naar artikelinhoud
Ethiopië

Raketten uit opstandige regio Ethiopië afgevuurd op hoofdstad van buurland Eritrea

Twee raketten kwamen volgens nieuwszender Al-Jazeera terecht op de internationale luchthaven van Asmara.Beeld Videostill Al Jazeera

Raketten uit de noordelijke regio Tigray in Ethiopië zijn gisteren ingeslagen in de hoofdstad van het naburige Eritrea. Dat meldt de Ethiopische regering. Daarmee lijkt het interne conflict in het uiterste noorden van Ethiopië zich uit te breiden over de staatsgrenzen. 

In totaal zijn drie raketten afgevuurd, meldt nieuwszender Al-Jazeera. Twee ervan kwamen terecht op de internationale luchthaven van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Een derde was blijkbaar bestemd voor het ministerie van Informatie maar het projectiel kwam terecht buiten het gebouw. 

Voorman Debretsion Gebremichael van het het TPLF, de partij die Tigray bestuurt, bevestigde dat zijn leger raketten heeft afgevuurd op het grondgebied van Eritrea. Ook zei hij dat TPLF-troepen de afgelopen dagen op verschillende plekken hebben gevochten tegen Eritrese militairen.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed kondigde op 4 november aan dat hij opdracht had gegeven tot militaire operaties in Tigray tegen het TPLF. Volgens de machthebbers in Tigray heeft de Ethiopische premier daarvoor de steun uit Eritrea ingeroepen, iets wat Ethiopië ontkent.

Abiy beschuldigt het TPLF van verraad en terrorisme. Volgens hem waren de lokale bestuurders in de regio in opstand gekomen en hadden ze een legerbasis aangevallen. Zaterdag meldde de Ethiopische regering dat ze een mensenrechtencommissie naar Tigray zou sturen na berichten over mogelijk honderden burgers die daar zijn vermoord. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sloeg al eerder alarm over een moordpartij die maandag zou hebben plaatsgevonden in de plaats May Cadera.

De TPLF domineerde de Ethiopische politiek gedurende bijna drie decennia en voerde in die tijd een meedogenloze grensoorlog tussen 1998 en 2000 met Eritrea, waarbij tienduizenden doden vielen. Abiy kwam in 2018 aan de macht en won het jaar daarop de Nobelprijs, grotendeels voor zijn inspanningen om toenadering tot Eritrea te beginnen.