Het lijkt de goede kant op te gaan met de coronacijfers. © TV Limburg

Primeur in tweede golf: besmettingen stijgen in geen enkele Limburgse gemeente meer

HASSELT -

Voor het eerst sinds de start van de tweede golf stijgt het aantal besmettingen in geen enkele Limburgse gemeente meer, dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van Sciensano. De dalende knik in de grafiek zet zich bijgevolg verder in onze provincie.

KAART. Bekijk hier het aantal coronabesmettingen in uw gemeente

De coronacrisis evolueert in de goede richting in Limburg. Voor het eerst tijdens de tweede golf, die begon op 1 augustus, is er geen enkele gemeente waar het aantal besmettingen toeneemt. Het kan een momentopname zijn, maar de dalende trend van het aantal besmettingen zet zich nu al voor de twaalfde dag op rij verder. In 39 van de 42 gemeenten zakt het cijfer, in Tongeren en Kortessem blijft de situatie onveranderd vergeleken met gisteren. Het kleine Herstappe blijft als enige Belgische gemeente op nul besmettingen staan.

De vijf zwaarst getroffen gemeenten qua aantal besmettingen blijven dezelfde: Genk, Maasmechelen, Hasselt, Heusden-Zolder en Beringen. Maar het zijn ook deze plaatsen waar de daling zich het scherpst aftekent. En dat is ook een reden waarom de cijfers voor de hele provincie opnieuw sterk dalen. De afgelopen week zijn er in heel Limburg 1.510 nieuwe besmettingen geteld, een daling van 38% vergeleken met de week ervoor.

Incidentiegraad

Wellen is voorlopig de enige gemeente - en Herstappe met nul uiteraard - die onder de incidentiegraad (de verhouding van het aantal besmettingen op 100.000 inwoners) van 200 duikt. Voeren heeft nog steeds de hoogste incidentiegraad (1150), dat is het gevolg van een besmettingshaard twee weken geleden in combinatie met een laag inwonersaantal. Maar dit cijfer gaat wel dag na dag spectaculair achteruit. Een ander cijfer dat de positieve trend bewijst: in de top tien van Belgische gemeenten met de laagste incidentiegraad staan er zeven Limburgse. rd

Aangeboden door onze partners