Child Focus waarschuwt jongeren voor tienerpooiers

Child Focus start vandaag met een campagne om jongeren te waarschuwen voor tienerpooiers. Tienerpooiers zetten jongeren onder druk om in de prostitutie te werken. “Vaak hebben jongeren het in het begin niet eens door dat ze het slachtoffer zijn van een tienerpooier “, zegt Child Focus.

kosn

Child Focus heeft een aantal filmpjes gemaakt om jongeren te wijzen op de gevaren van tienerpooiers. Tienerpooiers proberen jongeren afhankelijk van hen te maken om hen vervolgens uit te buiten in de prostitutie. “De tienerpooier heeft verschillende manieren om je in de val te lokken”, klinkt het bij Child Focus. “Je denkt meteen aan geweld en bedreigingen, maar dat is niet altijd zo. Vaak hebben slachtoffers niet eens door dat ze het slachtoffer zijn. De pooier doet alsof hij je lief is en om je geeft. Maar dat is natuurlijk niet zo. Iemand die écht om je geeft vraagt je toch niet om seks te hebben met anderen tegen betaling.”

Hawking

De tienerpooiers zoeken hun slachtoffers op plaatsen waar jongeren veel tijd doorbrengen, zoals schoolpoorten, parken of instellingen. Maar ze slaan ook online toe via Facebook, Instagram of andere sociale media. In dat geval spreken we van hawking. “Eenmaal toegehapt, beginnen pooiers veel aandacht te geven. Ze geven je complimentjes om het vertrouwen te winnen. Eenmaal dat gebeurd is, zet de tienerpooier de jongere vaak op tegen ouders, opvoeders, vrienden of de school, zodat de jongere geïsoleerd raakt. Daarna begint de uitbuiting en vraagt de tienerpooier het slachtoffer om seks te hebben met onbekenden.” Een tienerpooier is in feite een mensenhandelaar. “Aan het einde van de rit zijn het immers niet de slachtoffers die iets verdienen aan seks met klanten, maar vooral de pooier zelf. En dat is strafbaar.”

Een slachtoffer van een tienerpooier…

- is doorgaans tussen de 12 en 18 jaar oud;

- loopt regelmatig van thuis of uit een instelling weg;

- heeft een ouder lief, dat heel veel telefoneert en heel bezitterig lijkt;

- kleedt en gedraagt zich plots heel anders / gewaagder

- is enkel nog geïnteresseerd in dat lief, spijbelt meer en meer en maakt vaak ruzie met de ouders of de opvoeders;

- gebruikt plots drugs of veel alcohol;

- heeft plots nieuwe vrienden

- heeft plots geld of andere duurdere spullen zoals een nieuwe gsm, en kan of wil niet echt uitleggen hoe hij of zij aan die spullen komt;

- wil niet praten over wat er met hem of haar aan de hand is, en wordt snel kwaad;

“Het is niet omdat je één van deze signalen herkent, dat je vriend(in) daarom altijd een slachtoffer van een tienerpooier is”, zegt Child Focus nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer