©  BELGA

Radiocoryfee Lutgart Simoens, ‘de engel van Vlaanderen’ is op 92-jarige leeftijd overleden

Lutgart Simoens, die meer dan veertig jaar lang als radiostem werkte voor de openbare omroep, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT zondagavond. Simoens kreeg de bijnaam ‘de Engel van Vlaanderen’.

Bron: BELGA

Lutgart Simoens begon haar carrière in West-Vlaanderen - ze werd geboren in Ieper - maar verhuisde na haar huwelijk naar Antwerpen. “Toen moest de vrouw de man nog volgen”, zei Simoens daar over. Bij omroep Antwerpen begon een 40-jarige carrière voor de BRT. De radiocoryfee is vooral bekend van radioprogramma’s als “Vragen Staat Vrij” en “Platenpoets”.

‘Vragen Staat Vrij’ was een verzoekprogramma dat ze 23 jaar lang presenteerde. Maar ze was ook de stem van ‘Toppers voor Tieners’, het eerste popprogramma op de BRT. In de jaren 50 en 60 kreeg Simoens alle grote namen voor de microfoon, zoals Cliff Richards en Mick Jagger. Simoens bleef, mee op aanraden van haar man, werken ook nadat ze uiteindelijk vijf kinderen hadden.

LEES OOK. Vlaanderen zegt Lutgart Simoens vaarwel: “Grande dame van de Vlaamse radio”

Vriendschap met koningin Fabiola

Heel opvallend hoogtepunt uit haar carrière was een interview met koningin Fabiola in 1984, dat ze in het programma Platenpoets had. Het zou het enige interview zijn dat de koningin ooit gaf. SImoens en de koningin werden zelfs vriendinnen. “Ze was altijd oprecht geïnteresseerd in mijn gezin”, zei Simoens. “Toen een van mijn kinderen een zwaar ongeval had, belde ze me om te vragen hoe het met ons was.”

Samen met koningin Fabiola, die zij als enige ooit kon interviewen. FOTO: BELGA

Privé werd Simoens niet gespaard door het leven. Toen ze in 1993 met pensioen ging, verongelukte haar jongste kleinkind een jaar later. Daarna verloor ze ook haar man in 1994 aan kanker, haar tweede echtgenoot stierf in 2000 aan kanker. Ook twee van haar vijf kinderen zijn overleden aan kanker. Simoens had in de jaren 90 lange tijd een depressie en was ongeïnteresseerd in het leven.

Engel van Vlaanderen

Lutgart Simoens staat bekend als “De Engel van Vlaanderen”. Ze kreeg deze bijnaam dankzij haar medewerking aan het Nederlandse radioprogramma “De Avondspits” tussen oktober 1978 en maart 1979. Presentator Frits Spits gebruikte deze bijnaam. Simoens gaf in de uitzending dagelijks luchtig commentaar. De bijnaam bleef hangen in de pers, omdat Simoens in feite even barmhartig als een engel was als ze het lief en leed van haar luisteraars aanhoorde.

Na haar pensioen kreeg Simoens meermaals de lof die ze verdiende. Edegem riep haar uit tot ereburger, ze kreeg in 2018 nog een Vlaams ereteken opgespeld en in 2014 riepen VRT-luisteraars haar uit tot de beste radiofiguur van de afgelopen decennia. “Ik ben daar zeer, zeer, zeer vereerd door”, zei ze toen. “Vreemd, want ik ben al 21 jaar geleden gestopt.”

De laatste jaren trad Simoens minder in de openbaarheid. Vorige zomer nog pleitte ze publiek voor euthanasie. Niet alleen bij ondraaglijk psychisch lijden, maar ook bij een zogenoemd ‘voltooid leven’. Zelf was Simoens niet levensmoe, zei ze. “Maar de wet moet soepeler en daar moeten de beleidsmakers iets aan doen”, getuigde ze in Knack. “Ik heb alles gehad in mijn leven dat ik wenste. Maar als je weet dat het op is, dan moet ik zélf kunnen beslissen wanneer het ophoudt. Ik vind dat geen misdaad, geen moord. Het is gewoon menselijk. Het is medeleven tonen en zo geef je gemoedsrust aan die mens die op dat moment in die toestand is.”

Grote knuffelaar

Aan het begin van de eerste lockdown dit jaar, vertelde ze in een interview nog hoe moeilijk ze het had met het isolement. “De psychische druk is zwaar”, sprak ze. “Ik ben helemaal afgesloten van de wereld. Zelfs mijn krant krijg ik pas na drie dagen, want ook die moet eerst in quarantaine. Via Skype mijn kinderen en kleinkinderen moeten bellen, dat is toch niet hetzelfde. Ik ben een grote knuffelaar, ik zou hen zo graag willen vastpakken.”

in Toppers voor Tieners. FOTO: RR

Een interview met Fats Domino, ook in Toppers voor Tieners. FOTO: RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer