©  BELGA

Radio-icoon Lutgart Simoens (92) overleden

Radio-icoon Lutgart Simoens is overleden, dat meldt VRT. Simoens was wereldberoemd in Vlaanderen met haar verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’ dat ze bijna een kwarteeuw lang presenteerde op Radio 2. Lutgart Simoens woonde al enige tijd in woonzorgcentrum Ter Eyke in Edegem. Ze werd in mei 92 jaar.

Lutgart Simoens werd geboren in het West-Vlaamse Ieper, maar spoelde in 1961 in Edegem aan na haar huwelijk. Haar man werkte bij Agfa-Gevaert. “Toen moest de vrouw de man nog volgen”, zei ze daar enkele jaren geleden nog met een knipoog over. Daar ging ze aan de slag bij de Omroep Antwerpen, de start van een veertig jaar lange loopbaan bij Radio 2.

Een jonge Lutgart Simoens presenteerde in de jaren 70 het programma ‘Toppers voor Tieners’. Hier op foto met Jan Rutten ©   rr

‘Engel van Vlaanderen’

Simoens zal vooral herinnerd worden om het verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’ dat ze 23 jaar lang, tussen 1969 tot aan haar pensioen in 1993, presenteerde. Met haar warme rustgevende stem las ze ingezonden brieven van luisteraars voor en draaide ze verzoeknummers. Aan die warme presentatiestijl had ze ook haar bijnaam ‘Engel van Vlaanderen’ te danken. In totaal zou ze 1.263 uitzendingen van het legendarische programma presenteren. Op 24 juni 1993 werd ze in de bloemetjes gezet in de Antwerpse Bourlaschouwburg tijdens een speciale afscheidsshow. Christel Van Dyck volgde haar op.

In de jaren 70 presenteerde Simoens het programma ‘Toppers voor Tieners’ en interviewde onder meer rocksterren als Mick Jagger en Cliff Richard. Tussen 1975 en 1990 was ze ook de stem achter ‘Platenpoets’. Met dat programma beleefde ze in 1984 het hoogtepunt uit haar carrière toen ze koningin Fabiola mocht interviewen. Het zou het enige interview zijn dat de koningin ooit gaf. SImoens en de koningin werden zelfs vriendinnen. “Ze was altijd oprecht geïnteresseerd in mijn gezin”, zei Simoens. “Toen een van mijn kinderen een zwaar ongeval had, belde ze me om te vragen hoe het met ons was.”

Lutgart Simoens hier in 2005 op foto met koningin Fabiola. Ze interviewde de vorstin in 1984.  ©  BELGA

Twee jaar geleden, op haar 90ste, werd ze nog in het oud-gemeentehuis van Edegem uitgeroepen tot allereerste ereburger van de gemeente. Eerder dat jaar mocht ze het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst nemen. “Ik heb alles te danken aan de radio. Ik heb duizenden brieven ontvangen voor dit programma. Ik leerde daaruit dat je moet luisteren naar de mensen en respect moet hebben voor andere standpunten”, vertelde ze toen.

LEES OOK. Radiolegende Lutgart Simoens (90) krijgt het Vlaamse Ereteken: “Mensen sturen mij nog altijd brieven”

Lutgart Simoens werd in 2018 de allereerste ereburger van Edegem. Hier op foto met burgemeester Koen Metsu. ©  FILIP SPOELDERS

Twee echtgenoten verloren

Privé werd Simoens niet gespaard door het leven. Toen ze in 1993 met pensioen ging, verongelukte haar jongste kleinkind een jaar later. Daarna verloor ze ook haar man in 1994 aan kanker, haar tweede echtgenoot stierf in 2000 aan kanker. Ook twee van haar vijf kinderen zijn overleden aan kanker. “Ik moest afscheid nemen van mijn tweede man vlak nadat ik met pensioen ben gegaan. Dat was hard, maar er zit niets anders op dan doorzetten. Ik ben sindsdien alleen, maar eenzaam heb ik me nooit gevoeld. Meer zelfs, ik ben gelukkig. Ik heb alles gehad, veel mooie dingen”, zei ze daar dat jaar over.

Lutgart Simoens interviewde voor ‘Toppers voor Tieners’ in de jaren 70 ook Fats Domino. ©   rr

Haar laatste levensjaren woonde ze in woonzorgcenrtrum Ter Eyke in Edegem. De laatste jaren trad Simoens minder in de openbaarheid. Aan het begin van de eerste lockdown dit jaar, vertelde ze in een interview nog hoe moeilijk ze het had met het isolement. “De psychische druk is zwaar”, vertelde ze. “Ik ben helemaal afgesloten van de wereld. Zelfs mijn krant krijg ik pas na drie dagen, want ook die moet eerst in quarantaine. Via Skype mijn kinderen en kleinkinderen moeten bellen, dat is toch niet hetzelfde. Ik ben een grote knuffelaar, ik zou hen zo graag willen vastpakken.”

Lutgart Simoens mocht in 2018 uit handen van toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst nemen. ©  BELGA

 joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER