CD&V pleit voor alternatieve oplossingen voor uitwijzing van kinderen op militaire vluchten

© BELGA

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) wil dat er alternatieven worden gezocht voor het uitwijzen van kinderen met hun familie via special flights. Daarnaast breekt ze een lans voor de oprichting van een permanente commissie, die op regelmatige basis het verwijderingsbeleid evalueert.

Dat er ook minderjarigen via beveiligde vluchten naar hun land worden uitgewezen, roept volgens Lanjri vragen op. De special flights dienen immers doorgaans voor het verwijderen van zware jongens. “We zijn geen voorstander van minderjarigen op dergelijke vluchten. Het is in ieder geval iets wat we zo veel als mogelijk moeten vermijden”.

De CD&V-politica, die deel uitmaakt van de meerderheid, wijst erop dat de aanwezigheid van politie en het gebruik van handboeien voor kleine kinderen zeer traumatiserend kan zijn. “Daarom is het belangrijk dat er alternatieven worden uitgewerkt om deze minderjarigen op een andere manier uit te wijzen”.

Om uitwijzingen op een transparante manier te laten verlopen en “misstanden” te vermijden, pleit Lanjri voor de oprichting van een permanente commissie voor het verwijderingsbeleid. Dat was een van de aanbevelingen die de commissie-Vermeersch indertijd uitwerkte na de dood van Semira Adamu, maar die sindsdien dode letter is gebleven.

Zo’n commissie zou moeten opvolgen hoe de aanbevelingen van de commissie-Vermeersch worden opgevolgd en toegepast, maar ook geregeld een algemene evaluatie van het verwijderingsbeleid uitvoeren. Ze zou daarvan verslag aan het parlement moeten uitbrengen.

Om die opdracht naar behoren te vervullen en over een breed maatschappelijk draagvlak te beschikken, moet een permanente commissie voor het verwijderingsbeleid volgens de aanbeveling een representatieve samenstelling kennen. Naast vertegenwoordigers van de diensten en instellingen die betrokken zijn bij de verwijderingen, zou ze ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke experten moeten bevatten. De commissie-Vermeersch stipte aan dat de permanente commissie haar taak in volle onafhankelijkheid moet uitoefenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen