Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Trump blijft uitschreeuwen dat hij gewonnen heeft, campagneteam schrapt deel rechtszaak in Pennsylvania

President Donald Trump speelde gisteren golf in de Trump National Golf Club in Sterling, Virginia.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanmorgen op Twitter opnieuw uitgeroepen dat hij de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. Intussen heeft zijn campagneteam een groot deel van haar rechtszaak geschrapt die de uitslag in strijdstaat Pennsylvania in vraag stelt. 

Video wordt geladen...

“IK HEB DE VERKIEZINGEN GEWONNEN”, blokletterde Trump vanmorgen - middernacht aan de Amerikaanse oostkust - op Twitter. Het was een echo van wat hij zondag ook al had getweet, nadat het aanvankelijk leek of hij voor het eerst had toegegeven dat Democraat Joe Biden had gewonnen. Die tweet werd al snel vervangen door de mededeling dat Biden alleen had gewonnen in de ogen van de “fake nieuwsmedia”. “Ik geef me niet gewonnen”, klonk het. “Dit is een frauduleuze verkiezing. We zullen winnen.”

Al die tweets werden door Twitter aangeduid als “betwiste uitspraken”. Opvallend ook: Trump sprak vanmorgen in de eerste persoon, waar het gisteren nog klonk dat ‘we’ zouden winnen en ‘we’ het land niet zouden laten stelen door een “frauduleuze verkiezing”.

Advocaten

Intussen keert zijn campagneteam op zijn stappen terug in de strijdstaat Pennsylvania, waar Trump de verkiezingsuitslag aanvecht. Zijn advocaten hebben volgens The Washington Post een nieuwe versie ingediend van hun aanklacht, waarin niet langer staat dat verkiezingsfunctionarissen daar de rechten van de Trump-campagne geschonden hebben door hun waarnemers te hinderen bij het toezicht houden op het tellen van de stemmen. Trump en zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zeggen dat meer dan 600.000 stemmen in de staat daardoor ongeldig verklaard moeten worden.

Twitter bericht wordt geladen...

De rechtszaak van Trump richt zich nu op beschuldigingen dat Republikeinen werden benadeeld omdat sommige Democratisch-neigende districten kiezers toelieten om fouten op hun stembiljetten aan te passen. De districten hebben gezegd dat dit maar een klein aantal stemmen heeft beïnvloed.

Biden haalde bijna 70.000 stemmen meer dan Trump in Pennsylvania.

Trumps advocaten hebben in verschillende staten rechtszaken aangespannen en de president dreigt er ook mee naar het Hooggerechtshof te stappen. Biden heeft echter in totaal 5,5 miljoen stemmen meer achter zijn naam gekregen en 306 van de 270 nodige kiesmannen. Trump zou dus in verschillende staten rechtszaken moeten winnen om alsnog president te kunnen blijven, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er op grote schaal fraude werd gepleegd.