Duif van 1,6 miljoen euro komt uit Berlaar: ‘We spelen hier de Champions League van de duivensport’

Een prijsduif uit Berlaar werd gisteren officieel de prijzigste Europese duif, en de duurste duif die ooit online werd geveild. Een Chinese koper met het pseudoniem Super Duper telde maar liefst 1,6 miljoen neer voor de duivin genaamd ‘New Kim’.

De eeuwenoude volkssport is tegenwoordig zeer in trek bij de buitenlandse elite, voornamelijk in China. Vorig jaar verkaste de mannelijke prijsduif Armando voor 1,25 miljoen naar een Chinees hok. Nu gaat New Kim voor een nog hoger bedrag over de toonbank.

Koningskoppel

Beide duifjes gingen bij veilinghuis PiPa uit Knesselare onder de hamer. PiPa staat voor ‘Pidgeon Paradise’, het veilinghuis wordt met jaarlijks zo’n 30 miljoen euro omzet beschouwd als ‘het Sotheby’s van de duivensport. Hoewel de Chinese koper in beide gevallen anoniem bleef, vermoed Nikolaas Gyselbrecht van PiPa dat het gaat om een en dezelfde persoon.

‘Hij gaat die twee wellicht koppelen’, zegt hij aan persagentschap reuters. ’Een soort koningskoppel van de duurste duiven bij elkaar. Het is alsof je de beste voetballer koppelt met de beste vrouwelijke voetballer. Genetisch gezien is dat fantastisch.’

Zondag en maandag werden alle 445 duiven geveild uit de til van familie Van de Wouwer, een familie kwekers uit Berlaar. Op het moment van schrijven bracht de collectie al meer dan 7 miljoen euro op, aan een gemiddelde van 15.448 euro per duif.

Opmars van de duivensport

Tien jaar geleden was de duurste duif ooit geveild 170.000 euro waard, nu dus bijna het tienvoud. Globalisatie maakte van sommige gepensioneerde mannen in stofjas miljonairs. Door de stijging van de welvaart in China, ontstond er een voorliefde voor opvallende aankopen en voor gokken. De duivensport vervult beide behoeftes.

Belgische kwekers worden beschouwd als de beste ter wereld, de duivensport is hier een eeuwenoude traditie. Volgens Gyselbrecht zijn er nergens ter wereld ‘zoveel duivenmelkers op zo’n kleine oppervlakte’. ‘Als je in België kan winnen, dan heb je hele goede duiven’, legt hij uit. ‘Dit is de Champions League van de duivensport.’

De recordprijs van New Kim is des te opmerkelijker omdat het een vrouwtje is. Normaal gezien zijn mannetjes duurder omdat die voor meer nakomelingen kunnen zorgen. Toch kan New Kim niet de titel van ‘duurste duif aller tijden’ claimen. Die eer is weggelegd voor prijsduif James’s Legend, die in 2018 tijdens een fysieke veiling werd verkocht voor 2,78 miljoen euro.

Meer