Vaccin van Moderna is 94,5 procent effectief tegen coronavirus

Themabeeld ©  AP

Het vaccin ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna is 94,5 procent effectief tegen Covid-19. Dat cijfer overtreft de verwachtingen. “We beschikken over een vaccin dat Covid-19 kan stoppen,” zegt Moderna-voorzitter Stephen Hoge.

jvh, adm
Bron: Reuters

Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen 90 mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar 5 personen besmet. Van die 95 besmette personen werden 11 ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

15 gevallen kwamen voor bij 65-plussers, een groep die een hoog risico loopt op zware symptomen. Uit de eerste resultaten blijkt ook dat het vaccin zware gevallen van Covid-19 kan verijdelen, daarover bestond nog geen duidelijkheid bij het Pfizer-vaccin.

LEES OOK. Tweede vaccin zo goed als klaar: “Winter zal hard blijven, maar we mogen hopen op redelijk normale zomer van 2021” (+)

De neveneffecten lijken mild, al had 9 procent van de proefpersonen wel spierpijnen na de tweede dosis, en ondervond 10 procent vermoeidheid erg genoeg om hun dagelijkse activiteiten te verhinderen. Die klachten verdwenen wel snel, aldus Moderna.

Niet koud bewaard

Een groot voordeel van het Moderna-vaccin is dat het – in tegenstelling tot dat van concurrent Pfizer – niet op extreem koude temperatuur bewaard moet worden, wat het makkelijker te verdelen maakt. Het Moderna-vaccin kan 30 dagen lang stabiel bewaard worden op koelkasttemperatuur (2 tot 8 graden Celsius), klinkt het, en tot zes maanden aan -20 graden Celsius. Het vereist twee injecties, met 28 dagen ertussen.

LEES OOK. Is ons land klaar voor de komst van een vaccin? “Uiteraard zal het niet mogelijk zijn iedereen te vaccineren” (+)

Het vaccin maakt gebruik van een nieuwe technologie op basis van mRNA, die het menselijk lichaam gebruikt om cellen proteïnes te laten produceren die door het immuunsysteem beschouwd worden als een bedreiging, en zo tot actie aangezet wordt.

“We beschikken over een vaccin dat Covid-19 kan stoppen,” kondigde Moderna-voorzitter Stephen Hoge aan. “Deze positieve, tussentijdse analyse van het onderzoek geeft ons de eerste klinische indicaties dat ons vaccin de ziekte van COVID-19 kan voorkomen, inclusief de ernstige vorm.”

Versnelde procedure

Het bedrijf verwacht volgende week over genoeg data te beschikken om een versnelde aanvraag voor goedkeuring door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten te kunnen indienen. Moderna hoopt tegen 2021 over 500 miljoen tot 1 miljard dosissen te beschikken. Europese landen hebben er alvast tientallen miljoenen dosissen van besteld. Normaal gesproken vragen medicijnfabrikanten pas om toelating wanneer de proeven met een nieuw middel helemaal afgerond zijn. Zodra al het papierwerk binnen is, beginnen de toezichthouders met het bestuderen van de uitkomsten en beslissen ze of het middel op de markt mag komen. Bij een rolling review kijken de toezichthouders mee over de schouders van de farmaceuten terwijl hun gegevens binnenkomen.

Bij twee andere mogelijke vaccins kijkt het EMA al mee. Dat zijn het middel AZD1222 van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, en het middel BNT162b2 van Pfizer en BioNTech. De topman van het EMA zei onlangs al dat daar snel een derde middel bij zou komen, maar wilde de naam toen nog niet noemen. Het EMA, gevestigd in Amsterdam, is verantwoordelijk voor de toelating van vaccins en geneesmiddelen tot de Europese markt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen