Kerstverlichting in Alzano Lombardo in de Italiaanse provincie Bergamo
Volledig scherm
Kerstverlichting in Alzano Lombardo in de Italiaanse provincie Bergamo © Photo News

Opmerkelijke cijfers in Italiaanse Bergamo: groepsimmuniteit of meer angst?

De coronacijfers in Italië laten een opmerkelijk patroon zien. Dat geldt zeker voor Lombardije dat in de eerste golf zo hard werd getroffen. Terwijl het aantal nieuwe bevestigde besmettingen pijlsnel omhoogschiet in Milaan, lijkt Bergamo dit keer gespaard te blijven. En dat kan wijzen op lokale groepsimmuniteit en wekt hoop. Het is ook mogelijk dat mensen door de zware eerste golf angstiger en dus ook voorzichtiger geworden zijn.

8 reacties

  • Jean-Paul Haesen

    3 jaar geleden
    Voor mij is er eerder een demografische en psychologische logica.  De oversterfte van het voorjaar heeft  inderdaad het gros van de kwetsbare groep meegenomen en iedereen kan maar ééns sterven.  Daarbij heeft dit drama er zo zwaar psychologisch ingehakt dat mensen daar echt bewust zijn welke maatregelen er moeten gevolgd worden.  
  • Johny matheeuwsens

    3 jaar geleden
    Blijkbaar zullen het niet alleen wetenschappers zijn die niet in groepsimmuniteit willen geloven. Toch zal het steeds duidelijker zichtbaar worden. Bekijk wereldwijd de cijfers maar.
  • piet goethals

    3 jaar geleden
    iedereen is maar steeds bezig over groepsimmuniteit, ook de wetenschappers, maar voordat ze hun bijbelgeschriften openbaar maken zouden ze beter eerst degelijk onderzoek doen: dat is steekproeven doen bij bvb groepen van 1000 meest uiteenlopende willekeurige personen en testen hoeveel van hen er immuun zijn. Dat is alles wat ik wens te weten voordat ik voorbarige conclusies trek.
  • karin verwimp

    3 jaar geleden
    Groepsumminiteit? Laat me niet lachen. Een bevolking die een pak voorzichtiger geworden is na de tragedies die zich er bij de eerste golf afgespeeld hebben ja. Hetzelfde zie je in België maar minder duidelijk: eerste golf: Limburg het hardst getroffen en als ik het me goed herinner Wallonië het minst. Tweede golf: net andersom want er zijn nu meer Limburgers die voorzichtiger zijn geworden en de Walen die dachten van poeh, weer veel heisa voor niks en 't zal wel weer meevallen.
  • Francois Voortman

    3 jaar geleden
    Ik denk dat dit eerder te wijten is aan lokaal bewustzijn dat ze dit nooit meer willen meemaken...