Direct naar artikelinhoud
VideoVerkiezingen VS

▶ Barack Obama sluit rol in regering-Biden uit: ‘Michelle zou me verlaten’

Voormalig Amerikaans president Barack Obama past voor een prominente rol in de nieuwe regering.Beeld AFP

Barack Obama zal geen rol opnemen in de regering van de nieuwverkozen Amerikaanse president Joe Biden. Dat heeft de voormalige president gezegd in een interview aan CBS. De reden: zijn huwelijk zou het volgens Obama niet overleven.

Het zal nog wat voeten in de aarde hebben vooraleer Joe Biden in januari de eed kan afleggen als nieuwe president van de Verenigde Staten, maar de Democraat is al volop bezig met de invulling van zijn toekomstige regering. Onder meer de namen van Susan Rice en Michèle Flournoy, die al belangrijke functies bekleedden onder president Obama, worden genoemd.

Obama zelf, onder wie Biden acht jaar lang als vicepresident diende, zou een ministerpost weigeren als hem die vraag werd gesteld. “Er zijn bepaalde dingen die ik niet zal doen, omdat Michelle me dan zou verlaten”, zegt hij. 

In zijn autobiografie, die morgen verschijnt, heeft Obama het onder meer over hoe zijn huwelijk onder druk kwam te staan door zijn veeleisende job als senator en later president. “Meer dan eens heeft Michelle moeten beslissen om een bepaalde opportuniteit niet na te jagen, omdat ze dan te vaak weg zou zijn van onze dochters”, schrijft hij.

Welke raad Obama zijn opvolger Biden zal geven? “Hij heeft mijn advies niet nodig, maar ik zal hem op elke mogelijke manier helpen”, klinkt het bij CBS

Bekijk het interview met Barack Obama: