©  AFP

Koppel koopt iPhone en BMW onder valse naam: tot 30 maanden cel geëist

Oudsbergen -

Een 26-jarige man uit Oudsbergen en zijn ex-vriendin riskeren dertig maanden en twee jaar cel voor het afsluiten van telefonieabonnementen, contracten en leningen. Het koppel kocht zo ook een BMW zonder dat ze er geld voor hadden. “Ik heb hier zeer weinig sympathie voor”, aldus de procureur.

Shauni Deferm

De twintigers waren actief in 2019 en 2020. “Het gaat hier om heel veel feiten”, zo benadrukte de procureur voor de Tongerse rechtbank. “Ik heb hier zeer weinig sympathie voor. Ze maakten misbruik van de slachtoffers door hun naam vals te gebruiken voor het afsluiten van contracten, abonnementen en leningen. Ze hebben geld opgestreken en gebruikgemaakt van diensten zonder dat ze er recht op hadden.”

iPhone en BMW

Zo liet het koppel ook een iPhone factureren, samen met een gsm-abonnement, op naam van iemand anders. “Het slachtoffer wist dat er iets niet pluis was en is dan om meer uitleg komen vragen in de winkel. Door onderzoek kwamen ze uiteindelijk bij de beklaagden terecht”, aldus de raadsman van Proximus die een schadevergoeding vraagt voor de iPhone en de administratieve kosten.

Het koppel kon zich op die manier twee jaar lang verrijken. Ze kochten zelfs een BMW onder een valse naam en reden rond met een gestolen nummerplaat. De procureur eist celstraffen van dertig maanden en twee jaar, samen met een geldboete van elk 800 euro.

Straf met uitstel?

De vrouw kwam niet opdagen tijdens de zitting, maar haar advocaat vraagt een straf met uitstel. De man zit in de gevangenis en was wel aanwezig. “Mijn cliënt legt volledige bekentenissen af terwijl mevrouw haar aandeel minimaliseert en alle schuld in schoenen van haar partner schuift. Ze doet alsof ze erin meegesleept wordt maar het zit echter anders in elkaar. Zij voert het hoger woord en hij gaat erin mee als een hondje. Ik vind dat als zijn raadsman ook onbegrijpelijk. Ik vraag een straf met uitstel.”

Ook enkele slachtoffers zouden verklaard hebben dat alle communicatie via de vrouw verliep.

Het koppel is ondertussen uit elkaar. Hun drie kinderen werden geplaatst in een pleeggezin.

Vonnis volgt op 14 december.