Direct naar artikelinhoud
EU

Macron in ongezien interview: ‘VS zullen Europa alleen respecteren als het volledig op eigen benen staat’

De Franse president Emmanuel Macron tijdens het Paris Peace Forum vorige week.Beeld EPA

De Europese Unie moet een autonoom blok worden dat op eigen benen naast het duopolie van de Verenigde Staten en China kan staan. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd in een meer dan halfuur durend interview. ‘We kunnen niet achterop hinken.’

Maar liefst 33 minuten. Zo lang kon Le Grand Continent, een Franse, in geopolitiek gespecialiseerde website, de president strikken voor een exclusief gesprek over zijn kijk op Europa en de wereld. Dat is vrij ongezien. Professor internationale politiek Jonathan Holslag noemt het interview op Twitter “indrukwekkend en het bekijken waard”.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Macron moeten de Europese leiders nu meer dan ooit van de EU een solide blok maken. De VS zullen Europa immers alleen respecteren als het onder meer op vlak van technologie en defensie op eigen benen staat, meent de Franse president. En die onafhankelijkheid is nog belangrijker als het gaat om China, benadrukt hij. 

“De verandering van regering in Amerika is een kans om op een vredevolle en kalme manier de bondgenoten te laten beseffen dat we zelf onze onafhankelijkheid moeten uitbouwen, zoals de VS en China ook voor zichzelf doen”, zegt Macron. “Het is vitaal dat ons Europa manieren vindt om voor zichzelf te beslissen en op zichzelf te rekenen, en niet afhankelijk te zijn van anderen op vlak van technologie, gezondheid en geopolitiek, en om te kunnen samenwerken met wie we zelf willen.”

Macron benadrukt ook dat hoewel de VS een historische bondgenoot zijn van Europa en dat ze dezelfde principes onderschrijven, “onze waarden niet helemaal hetzelfde zijn. Het is niet houdbaar dat ons internationaal beleid afhankelijk is van de VS of dat we achterophinken.”