Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Gemiddeld aantal overlijdens per dag stijgt amper nog

Illustratiebeeld.Beeld AP

Het aantal mensen dat per dag sterft door Covid-19 stijgt in ons land amper nog. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal nieuwe besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames blijft ondertussen dalen. 

en

In de periode van 10 tot 16 november werden elke dag gemiddeld 441 mensen opgenomen in het ziekenhuis (-22 procent). Gisteren waren er volgens de voorlopige cijfers van Sciensano “maar” 276 opnames. Het is geleden van 19 oktober dat er nog minder dan 300 opnames waren. 

In totaal liggen er nu 6.580 patiënten in het ziekenhuis, van wie 1.408 op de afdelingen intensieve zorg. Dat zijn er ongeveer evenveel als gisteren, aangezien er ook maar weinig mensen werden ontslagen. 

Ook het aantal overlijdens per dag stijgt intussen amper nog. De voorbije dagen was de stijging al minder sterk en leek het cijfer op een plateau te zijn beland. Tussen 7 en 13 november stierven er elke dag gemiddeld 190 mensen aan Covid-19 (+0,5 procent tegenover een week geleden).

Het totale dodental in ons land stijgt zo tot 14.616.

Besmettingen

Gemiddeld komen er nu elke dag 4.911 nieuwe coronabesmettingen bij, een daling van 41 procent tegenover een week geleden. Volgens de laatst beschikbare dagcijfers raakten op vrijdag 13 november 5.494 mensen besmet. De dag ervoor, op donderdag 12 november, ging het om 6.244 besmettingen.

De incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken, ligt momenteel op 807,3.

In totaal werden er al 537.871 coronabesmettingen in België geregistreerd. 

Testen

Elke dag worden er nu nog gemiddeld 29.052 mensen getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Door het dalend aantal besmettingen verlaagt de druk op de testcentra en labo’s ondertussen en kunnen vanaf volgende week opnieuw mensen zonder symptomen getest worden.

De positiviteitsratio, het aandeel mensen dat positief test, blijft ondertussen dalen tot 19,95 procent, na de piek van meer dan 29 procent eind oktober. Pas wanneer dat cijfer minstens twee weken onder de 5 procent is gezakt, beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de epidemie onder controle.