Tweede dader van gijzeling in Franse kerk geïdentificeerd

De tweede dader van de gijzeling en de moord op een priester in een kerk nabij het Franse Rouen is formeel geïdentificeerd. Dat heeft het Franse parket bekendgemaakt. Het gaat om de 19-jarige Abdel Malik Nabil Petitjean, die heel recent op de radar van de inlichtingendiensten was gekomen.

Sinds eind vorige maand was geweten dat Petitjean geradicaliseerd was. Net als de andere dader had hij geprobeerd via Turkije Syrië binnen te raken om er te vechten en zo was hij op een lijst van de inlichtingendiensten terechtgekomen. 

Het probleem was volgens nieuwszender BFMTV dat zijn fiche bij de inlichtingendiensten geen foto bevatte. Bovendien hebben buitenlandse inlichtingendiensten op 22 juli, dus enkele dagen voor de gijzeling en moord in Saint-Etienne-du-Rouvray, Frankrijk gewaarschuwd dat ze aanwijzingen hadden dat een bepaalde man plannen had om een aanslag te plegen op Frans grondgebied. Dit signalement bevatte geen naam, maar wel een foto: die van Abdel Malik Nabil Petitjean.

Video

Dinsdagavond, op de dag van de gruwelijke gijzeling, was al bekend dat de andere gijzelnemer Adel Kermiche was, die ook 19 jaar oud was en onder huisarrest stond met een elektronische enkelband, nadat hij in maart uit de gevangenis was vrijgelaten. Hij had tien in de cel gezeten omdat hij tot twee keer toe had geprobeerd om naar Syrië te vertrekken om zich daar bij de terreurgroep IS aan te sluiten.

Kermiche en Petitjean drongen dinsdag de kerk in Saint-Etienne-du Rouvray, bij Rouen, binnen. Ze gijzelden er enkele aanwezigen en brachten de priester om met een mes.

Na de aanslag werd bekend dat de twee mannen gehandeld hadden in naam van IS. De terreurorganisatie verspreidde gisteren een video waarin Kermiche en Petitjean trouw zweren aan IS.

DNA

Beide gijzelnemers werden door de politie doodgeschoten. Door de verwondingen die Petitjean daarbij opliep, was hij onherkenbaar geworden en konden Franse rechercheurs hem niet identificeren. Althans niet formeel, want bij zijn lichaam werd wel een identiteitsbewijs gevonden.

Uiteindelijk kwamen de speurders bij zijn moeder terecht. Door haar DNA te vergelijken met dat van haar zoon, heeft men nu Petitjeans identiteit formeel kunnen vaststellen. Hij werd in 1996 geboren in Saint-Dié-des-Vosges, een gemeente in de Vogezen, in het noordoosten van Frankrijk.

Volgens Franse media was hij vorig jaar afgestudeerd aan een middelbare school in Aix-les-Bains, in het oosten van Frankrijk. Hij zou regelmatig gependeld hebben tussen Montluçon, waar zijn moeder woonde, en Seine-Maritime, het departement waar een ander deel van zijn familie woonde, en waar hij dinsdag een aanslag pleegde. 

Voor hij onlangs op de radar kwam van de inlichtingendiensten, zou Petitjean nooit eerder in contact zijn gekomen met het gerecht. Daarom zaten zijn DNA en zijn vingerafdrukken niet in de databank van het gerecht.

AFP or licensors

Meest gelezen