Direct naar artikelinhoud
DM ZaptElmo Lê van

Eric Goens is de komodovaraan van de media

Eric Goens.Beeld VRT

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Eric Goens in Het huis.

De dissectie van de BV, een specifiek ras dat doorgaans geen pottenkijkers duldt als het op gevoelens neerkomt, scoort goed in de kijkcijfers. Ruim meer dan een miljoen kijkers zagen hoe Eric Goens als een begenadigd hengelaar Jacques Vermeire de pieren uit de neus viste. Rik Verheye moest tevreden zijn met 903.954 toeschouwers.

Eric Goens heeft de laatste jaren met Het huis, Die huis en Kroost bewezen waarom hij marktleider is in het segment ‘diepgravende gesprekken met acteurs, sportlui, politici, tv-persoonlijkheden en andere bobo’s’. Hij neemt zijn tijd om in iemands ziel te loeren. In het geval van Het huis de volle 24 uur. Volgens Eric Goens’ methode volstaan 1.440 minuten om het pantser waarmee de gasten zijn huis betreden stuk te krijgen.

Er zijn verschillende redenen waarom BV’s in het gezelschap van Eric Goens uit de biecht klappen. Het succes van Het huis is enerzijds toe te schrijven aan de uitmuntende interviewtechnieken van de presentator en anderzijds aan het diepgravende researchwerk van zijn redactieteam. Eric Goens ként zijn gasten. Hij wéét waarover hij wil praten, hij wéét hoe hij gevoelige thema’s moet aanbrengen zonder iemand tegen de schenen te stampen. Eric Goens is een virtuoos in het bespelen van De Emoties.

Rudi Vranckx, een man die nochtans al voor hetere vuren heeft gestaan dan Goens’ adem na het eten van scampi diabolique, omschreef het in Humo als volgt: “Hij kijkt je zwijgend aan met de glimlach van een komodovaraan, en jij bent het geitje vlak voordat het wordt opgegeten.” Ik heb op YouTube zo’n komodovaraan aan het werk gezien. Je zou voor minder je diepste geheimen te grabbel gooien.

Eric Goens komt in Het huis nauwelijks in beeld. Televisiefiguren durven al eens te vergeten dat een show niet rond hen maar rond anderen draait. Dat Goens zichzelf niet opdringt en zijn gasten laat schitteren, is de kracht van het programma. Al kun je niet om zijn aanwezigheid heen. 

Met een aantal promille alcohol in het bloed word je loslippiger. Eric Goens weet dat. Ter illustratie: Jacques Vermeire ketste aan het begin van de eerste aflevering de vragen over zijn ex-vrouw Eva Pauwels nog af. Na vier Chimays – afwisselend Rouge en Bleue – ging hij het gesprek wél aan. Andere gasten zijn dan weer een makkelijke prooi. Rik Verheye had nog geen druppel op of hij was al over zijn ingebeelde aambei bezig.

In Het huis krijgen BV’s de kans om wat er over hen geschreven wordt in de commentaarsectie van Het Laatste Nieuws te weerleggen. In Het huis zijn Jacques Vermeire, Rik Verheye en Élodie Ouédraogo niet respectievelijk clown, clown en ex-atlete, maar mens. Het is niet omdat je in de aandacht staat dat je niet weet wat pijn is, dat je nooit door het leven spartelt. Een programma om te koesteren.

Het huis, elke dinsdag om 20.35 uur op Eén.