©  BELGAIMAGE

Amerikaanse Senaat keurt omstreden wet goed, Wereldantidopingagentschap WADA reageert verontrust

Bron: BELGA

De Amerikaanse Senaat heeft de Rodchenkov Act goedgekeurd. Het wetsvoorstel, vernoemd naar de voormalige directeur van het Russisch antidopinglaboratorium, beoogt strafrechtelijke vervolging van mensen die zich met een dopingsysteem inlaten op internationale evenementen met Amerikaanse atleten, dus ook buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) is hier echter niet mee opgezet.

De Rodchenkov Act laat de Amerikaanse justitie toe personen die betrokken zijn in een internationaal dopingsysteem te vervolgen, ongeacht hun nationaliteit. Zij riskeren tot tien jaar gevangenisstraf en tot één miljoen dollar boete.

Het vizier wordt vooral gericht op de entourage van atleten, zoals coaches, makelaars, managers en officials. De atleten zelf kunnen al gesanctioneerd worden door het WADA.

De Rodchenkov Act kreeg in oktober 2019 al groen licht van het Huis van Afgevaardigden. Nu de Senaat de Rodchenkov Act ook heeft goedgekeurd is enkel nog de handtekening van president Donald Trump nodig om de wet in werking te laten treden. De wet is een antwoord op de als te flauw ervaren reacties van het WADA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op het aangetoonde dopingsysteem in Rusland tussen 2011 en 2015.

Terwijl het Amerikaans antidopingagentschap (Usada) de wet toejuicht, is het WADA tegen de Rodchenkov Act gekant. Het WADA, dat in 2019 besliste om Rusland vier jaar weg te houden van internationale competities, vreest dat dit kan leiden tot elkaar overlappende wetten in verschillende jurisdicties, waardoor er niet langer één duidelijk reglement zal zijn voor alle atleten overal ter wereld.

Ook het Kremlin is “ongerust” over de Rodchenkov Act. Woordvoerder Dmitri Peskov liet zich kritisch uit over deze “poging van de Verenigde Staten om hun jurisdictie uit te breiden over andere landen”.

Grigory Rodchenkov (foto) is de voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou. De Russische klokkenluider vluchtte naar de Verenigde Staten nadat hij een door de staat gestuurd dopingprogramma in zijn land had aangetoond. (belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer