Direct naar artikelinhoud
Politiek

Miljoenenfactuur op komst omdat België groene energiedoelen mist

Een windmolenpark op de Noordzee.Beeld Photo News

België zal tot 31 miljoen euro moeten betalen aan andere Europese lidstaten omdat ons land zelf niet genoeg groene energie opwerkt. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bekendgemaakt.

Om te voldoen aan de Europese klimaatdoelen 2020 moet België tegen eind dit jaar 13 procent van al zijn energie duurzaam opwekken. Maar dat zal niet lukken. Ondanks de beloftes van de vorige minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zal België uiteindelijk op 11,68 procent stranden. Om Europese boetes te voorkomen, heeft ons land slechts één optie meer over: het opkopen van groene overschotten van andere Europese lidstaten die wel genoeg duurzame energie produceren. Zij kunnen hun surplus verkopen, wat van Europa vervolgens mag worden meegeteld in de Belgische energieboekhouding.

Volgens berekeningen van minister Van der Straeten kunnen de kosten oplopen tot 31 miljoen euro. Al hoopt ze dat de factuur uiteindelijk lager uitvalt. België is momenteel nog niet in gesprek met andere Europese lidstaten over een eventuele aankoop van groene overschotten. Onder meer Spanje, Griekenland, Bulgarije, Italië, Denemarken en Estland hebben een groen surplus. Van der Straeten hoopt de krachten te kunnen bundelen met Vlaanderen en Brussel - beide regio’s halen hun Europese doelen evenmin – om een goede deal te sluiten. Wallonië zal als enige Belgische beleidsniveau zijn Europese groene energiedoelen halen.

Samenwerken

“Door de krachten in ons land te bundelen en goed te onderhandelen voorkomen we hoge boetes die de belastingbetaler nog eens op kosten zou jagen. Sowieso wordt er de komende jaren ingezet op meer Europese samenwerking op vlak van energie en daarvoor kunnen de middelen worden ingezet”, zegt Van der Straeten. Op haar kabinet wordt verduidelijkt dat de minister bijvoorbeeld graag wil investeren in een land als Denemarken, dat momenteel werk maakt van een nieuw energieknooppunt op de Noordzee, een project waar ons land op termijn ook nog de vruchten van kan plukken. “Zo hebben we toch nog een return.”

Voor Van der Straeten is het duidelijk: “De erfenis van de vorige regering (Michel I, JVH) komt ons duur te staan. Door het halfslachtig energiebeleid en de permanente onzekerheid werd er onvoldoende geïnvesteerd in groene stroomproductie. Aan die besluiteloosheid maak ik nu een einde.” De groene minister wil voluit inzetten op een kernuitstap tegen 2025. De sluiting van de zeven Belgische reactoren moet opgevangen worden door onder meer de bouw van nieuwe gascentrales en extra windmolens op zee. “Kortzichtigheid is wat ons in deze situatie heeft gebracht. Visie is wat ons weer op koers brengt. De richting is nu duidelijk wat een verademing betekent voor investeerders in groene energie: eindelijk is er zekerheid.”

Om de Europese groene energiedoelen te behalen, rekende voormalig minister Marghem op drie nieuwe windmolenparken in de Noordzee. De overheidsdienst Economie wees in februari van dit jaar echter op een probleem: Marghem hield in haar becijfering te weinig rekening met de oplevering van die nieuwe windmolenparken. “Die zijn pas in 2021 helemaal operationeel”, stelde de dienst. Hun productie kon niet meegeteld worden voor de 2020-doelen.

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, bereidt de kernuitstap intussen voor. In Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste reactoren, zal het energiebedrijf “focussen op projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging van de kerncentrales komt”. Dat meldt Trends. De finale beslissing over de uitvoer van de kernuitstap valt in november 2021.