De Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel.
Volledig scherm
De Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel. © Photo News

Federale regering wil “burger betrekken” bij staatshervorming

De ministers voor Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V) gaan met het oog op de geplande staatshervorming in 2024 een "dialoogplatform over de toekomst van het Belgische federalisme" in de steigers zetten. Dat staat te lezen in hun beleidsnota. 

45 reacties

  • Pepe La Basura

    3 jaar geleden
    Stop de klucht die België heet. Dat we onderling op alle fronten en heel principieel verschillen, is al decennia duidelijk. Kies voor de korte pijn en een nieuwe start in nieuwe souvereine staten
  • Serge Prat

    3 jaar geleden
    haha, dat doen ze alle 4 jaar al en doen nadien toch hun eigen ding. Ja, de burger blij maken met een dode mus, dat is wat het is.
  • Marlene De Smedt

    3 jaar geleden
    Een bevraging van 2000 mensen over een toekomstige staatshervorming is beperkt. Zeker als men al zegt wie er bij voorkeur zal kunnen over meedenken. Die loting van burgers zou vooral jongeren betreffen? De anderen krijgen dan minder inspraak in de toekomst van het land? Eerlijker zou zijn om een groter aantal mensen evenredig geloot uit alle leeftijdsgroepen te laten meedenken. Het meest faire zou zijn als voor de verkiezingen van 2024 de plannen worden voorgelegd aan de kiezer.
  • Raphaël Defour

    3 jaar geleden
    Benieuwd wie dat burgerplatform zal invullen. Het Zwitsers model met volksreferenda over vooraf voorgelegde beleidspunten lijkt mij de aangewezen oplossing. Misschien al beginnen met de vraagstelling omtrent de in stand houden van de Senaat die wij zelfs niet meer kiezen en niet weten wat die nog anders doen dan een rijk maandloon en pensioen opstrijken. En dan toeteren over optrekken laagste pensioenen. 
  • Walter Decock

    3 jaar geleden
    Nota voor alle voorstanders van één regering: zorg eerst dat een Vlaamse stem even veel waard is als een Franstalige. Wie dat hoopt zal van een koude droom wakker worden! 
  1. Antwerps Sint-Jansplein volledig volgestroomd voor ‘505-concerten’: “Omvolking? Ik gruwel van dat woord”
    Play

    Antwerps Sint-Jans­plein volledig volge­stroomd voor ‘505-concerten’: “Omvolking? Ik gruwel van dat woord”

    Onder een stralende lentezon zakten 10.000 mensen vandaag af naar het Antwerpse Sint-Jansplein voor de ‘505-concerten voor Menselijkheid’. Het evenement bereikte hierdoor zijn maximale capaciteit en de toegang wordt tijdelijk afgesloten. Nog tot vanavond draven meer dan 60 muzikanten en sprekers op om op te roepen tot een “meer menselijke samenleving en beleid”, in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. “We willen, los van partijpolitiek, klaar en duidelijk het signaal geven”, zegt de organisatie. “Er is dringend nood aan meer aan positiviteit”, stelt ook Portland-zanger Jente Pironet.
    Antwerpen
  2. Stijn (43) verloor zijn vrouw in auto-ongeluk, zoon Otis (8) overleefde de crash: “Karla heeft geprobeerd haar kind te redden. Dat is… wat moeders doen”
    PREMIUM
    42

    Stijn (43) verloor zijn vrouw in au­to-ongeluk, zoon Otis (8) overleefde de crash: “Karla heeft geprobeerd haar kind te redden. Dat is… wat moeders doen”

    Een kind van acht dat bij mama in de auto crasht en zelf de hulpdiensten belt om haar proberen te redden: heldhaftiger kon Otis Kimpe niet zijn. “En al kon zijn mama niet meer gered worden, ik ben zo trots op onze zoon”, zegt papa Stijn, die vorige week afscheid nam van zijn flamboyante, immer goedlachse vrouw Karla Demyttenaere (43). Wij hadden een uitgebreid gesprek met Stijn: “Of wij ons hier doorheen zullen slaan? Ja. Omdat we haar voor altijd meedragen in ons hart.”
    Ieper