Amerikaans biotechbedrijf Moderna spoort Europeanen aan snel vaccins te bestellen

Stéphane Bancel, de topman van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna, dat een vaccin tegen COVID-19 heeft uitgewerkt, heeft de Europese overheden dinsdag gewaarschuwd dat de onderhandelingen over de aankoop van de doses niet te lang moeten aanslepen, anders riskeert dat vertragingen met de leveringen.

“We hebben gesprekken maar er is geen contract”, zo zegt Bancel in een interview aan het Franse persagentschap AFP. Op 24 augustus al werden “vergevorderde gesprekken” aangekondigd met de Europese Commissie over de aankoop van 80 miljoen doses, maar sindsdien werd nog niets ondertekend. Moderna heeft daarentegen wel contracten ondertekend met Canada, Japan, Israël, Qatar, Het Verenigd Koninkrijk. Ook aan de Verenigde Staten werden al 100 miljoen doses beloofd.

“Het is maar dat er veel administratie aan te pas komt, dossiers, zaken, landen die op een lijn moeten komen. Dat is allemaal moeilijker met 27 dan alleen”, aldus Bancel. “Met Canada bijvoorbeeld heeft het twee weken geduurd tussen de eerste gesprekken en de ondertekening.”

Vertraging

Het gevolg: “De vertraging zal geen invloed hebben op het aantal doses, wel op het tijdstip van levering”, zegt Bancel.

Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273, dat 94,5 procent doeltreffend zou zijn. De farmareus gebruikt een vergelijkbare techniek om tot een vaccin te komen als Pfizer. Het vaccin van dat laatste bedrijf is volgens voorlopige onderzoeksresultaten tot 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), de Europese toezichthouder voor medicijnen, kijkt alvast of een derde coronavaccin geschikt is om op de markt te brengen. Het middel van Moderna krijgt een versnelde beoordeling, een zogeheten rolling review, maakte het EMA maandag bekend. Als het middel mRNA-1273 goed werkt, kan het sneller ingezet worden om coronabesmettingen te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen