Direct naar artikelinhoud
AchtergrondWerk

Niet alleen Sam De Bruyn heeft nood aan pauze: ‘2020 zal voor veel werknemers een scharniermoment zijn’

Sam De Bruyn.Beeld © Stefaan Temmerman

Sam De Bruyn laat het radiomaken even voor wat het is en last een pauze in ‘om zichzelf terug te vinden’. Een aanlokkelijk idee, zo blijkt. ‘2020 zal voor veel werknemers een scharniermoment zijn.’

“Never waste a good crisis. 2020 heeft me veel doen nadenken. Angst en onzekerheid zorgen dat we ons willen vastklampen aan alles wat we kunnen. Maar ik ga net heel bewust loslaten.” Via een bericht op sociale media liet radiopresentator Sam De Bruyn weten dat hij Qmusic eind deze week verlaat. “Daarna neem ik rust. Lang.”

Van een transfer in het immer wisselende medialandschap is geen sprake. Plannen heeft De Bruyn na 13 jaar radiomaken niet, hij drukt enkel de pauzeknop in. “Omdat ik voel dat het nodig is om mezelf terug te vinden.”

Het spanningsveld geeft De Bruyn zelf al aan in zijn bericht. Op een moment dat de arbeidsmarkt door de coronacrisis bevroren lijkt en heel wat mensen zich net vastbijten in de weinige structuur die het leven nog biedt – werken – kiest hij voor de totale reset.

Dat verbaast organisatiepsycholoog Ans De Vos (Antwerp Management School) niet. “Ons leven is in 2020 letterlijk tot stilstand gekomen. Daardoor zijn veel mensen wellicht tot het besef gekomen dat het de voorbije jaren toch wel zwaar is geweest.”

Stilstand

Concrete cijfers over onze loopbaanintenties zijn er op dit moment niet, maar De Vos wijst wel op een zeer recente bevraging bij zo'n 500 hr-verantwoordelijken en bedrijfsleiders. Kopzorg nummer één: de mentale gezondheid van werknemers. Zo’n 34 procent toont zich bezorgd over het vertrek van goede werknemers.

“Sommige werknemers zijn al sinds februari niet meer op kantoor geweest. Dat heeft toch tot een zekere vervreemding van de werkvloer geleid”, zegt De Vos.  Ze vergelijkt 2020 met de eindejaarsperiode, een “ritueel overgangsmoment” dat vaak tot goede voornemens leidt. “Alleen is die symboliek nu veel minder vluchtig, omdat het een heel jaar duurt. 2020 zal volgens mij voor veel werknemers een scharniermoment blijken.”

Ook bij The Job Coach, een grote speler op het vlak van loopbaanbegeleiding, merken ze die tendens. De voorbije maanden klopten heel wat mensen aan die “tot de conclusie zijn gekomen dat de waarden van het bedrijf niet in lijn liggen met hun eigen waarden”. Vooral thuiswerkers die het nodige vertrouwen van de baas missen, denken wel eens: “Is dit waarvoor ik 40 uur per week het beste van mezelf geef?”

Uit hun testresultaten (van meer dan 5.500 klanten) blijkt dat de waarden ‘gezelligheid’, ‘plezier’ en ‘authenticiteit’ het belangrijkst zijn voor werknemers. “Die zaken zijn nu grotendeels weggevallen”, zegt oprichter Karen De Jongh. “Mensen worden plots heel erg geconfronteerd met de inhoud van hun job.”

Angst

Bij wie die confrontatie hard aankomt, merkt De Jongh dat er tegelijk ook veel angst is om effectief te schakelen. Eerlijk is eerlijk: de financiële situatie van een populaire mediafiguur laat wellicht iets meer speling toe en De Bruyn hoeft maar met zijn dikke teen te wiebelen en er ligt ergens een nieuw contract klaar.

Toch vindt De Vos het een goede zaak dat zo’n mediafiguur naar buiten stapt met zijn verhaal. De loopbaanmobiliteit in Vlaanderen ligt in vergelijking met andere regio’s erg laag; volgens het Steunpunt Werk veranderde slechts 5,6 procent van de werknemers in 2017 van baan. “Als iemand erg goed is in zijn job of goed verdient, denken we: waarom geef je dat op? Terwijl de vraag eerder is: waarom zou je 42 jaar hetzelfde doen? Een radiopresentator is wellicht heel vlot in het connecteren met mensen. Zo’n skill kun je in heel wat andere jobs ook gebruiken.”

Ze geeft alvast een tip aan mensen die voor de pauzeknop kiezen: hou die knop lang genoeg ingeduwd. “Je moet jezelf de tijd gunnen om even niets te moeten”, zegt De Vos. “Pas na een paar maanden kun je meestal goed de balans opmaken. Waardoor raakte ik de weg kwijt? En vooral: wat heb ik al die jaren graag gedaan?”