Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Virologen willen dat Europese landen reisbeleid op elkaar afstemmen

Pierre Van Damme.Beeld rv

Vaccinoloog Pierre Van Damme staat niet meteen positief tegenover de versoepeling van de coronamaatregelen bij onze noorderburen. Dat zei hij in De afspraak. ‘Ik hou toch mijn hart vast’, klinkt het, aangezien het effect van de genomen maatregelen nog niet helemaal duidelijk is. Volgens de vaccinoloog moeten de Europese landen hun maatregelen op elkaar afstemmen.

en

Nederlands premier Mark Rutte kondigde op een persconferentie aan dat Nederlanders vanaf donderdag weer cultuur kunnen opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier mogen hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino’s.

Vaccinoloog houdt naar eigen zeggen “toch een beetje zijn hart vast” voor het effect van de maatregelen. Hij is met name bang dat er een “plateaufase” bereikt zal worden wat betreft het aantal besmettingen en hospitalisaties.

Bovendien zou Van Damme in de toekomst graag zien dat buurlanden hun coronamaatregelen op elkaar afstemmen. “Nu worden Belgen bijvoorbeeld verleid om in Nederland naar een pretpark te gaan, terwijl dat in België niet mogelijk is. En wie zal hen tegenhouden?” Daarom moeten er in de toekomst grensoverschrijdende maatregelen afgekondigd worden, liefst zelfs op Europees niveau, concludeert hij.

Anders reizen

Ook andere virologen willen dat we intelligenter gaan reizen en pleiten voor een eengemaakt Europees reisbeleid. Zo moet het enkel mogelijk zijn van de ene naar de andere groene zone te reizen, en niet naar een land waar het coronavirus woedt.

Na de krokusvakantie kwam het coronavirus ons land binnen vanuit Italië, na de zomervakantie was dat via Spanje, zo bewijst een recente studie. Die heeft ontdekt dat de dominante stam van het virus in heel wat Noord-Europese landen Spaans is, wat dus wil zeggen dat de epidemie die er woedt van Spaanse makelij is.

Onder anderen biostatisticus Geert Molenberghs pleit daarom voor een andere manier van reizen. “Stel u voor dat we de horeca openen en de winkels, maar we dit allemaal weer voor de derde keer gaan verliezen doordat er na de krokus opnieuw een massale introductie is van het virus. Dat moeten we echt zien te vermijden.” Nu kleurt heel Europa rood, maar als België weer groene zone wordt, zou het dus slim zijn alleen naar andere groene zones te reizen.

De reissector ziet dat plan niet zitten. “We hebben gezien dat de kleurcodes heel snel kunnen veranderen en dat maakte het onwerkbaar. We zien wel heil in vaccins, maar ook sneltesten.” Zo zouden enkel negatief geteste mensen het vliegtuig op mogen.