De skivakantie van Lommelaar Jan Geurts in Tirol eindigde onlangs minder plezierig. De diesel in zijn wagen bleek bevroren. © Raymond Lemmens

Kan de diesel in mijn wagen straks bevriezen?

De komende dagen vriest het de stenen uit de grond. Heel wat Belgen die bovengronds een mazouttank hebben staan, kiezen daarom voor antivries. Maar wat met de diesel die je in je wagen tankt, kan die ook bevriezen?

jfs

“In theorie is kristalvorming mogelijk bij temperaturen lager dan -15 graden”, weet Maarten Van Houdenhove, woordvoerder van brandstoffenspecialist Dats 24, dochter van Colruyt Group. “Echter, in de praktijk worden alle tankstations in ons land - ook die van onze concurrenten - bevoorraad met diesel waaraan additieven zijn toegevoegd die bevriezing voorkomen. Om onze klanten gerust te stellen, heet diesel bij Dats 24 daarom tot maart officieel ‘Winterdiesel’.”

Volgens Van Houdenhove is ‘Winterdiesel’ niet duurder aan de pomp. “Wij vragen hier helemaal géén meerprijs voor. De additieven hebben ook geen enkele invloed op het rijgedrag of de werking van de motor van uw voertuig.”

Dinsdag en woensdag worden volgens weerdeskundigen échte ijsdagen en blijft het ook overdag vriezen.

“Vast in Tirol door bevroren diesel”

© Raymond Lemmens

De skivakantie in Tirol was fantastisch, maar de terugkeer naar huis verliep voor Lommelaar Jan Geurts (51) minder vlot. “Toen ik zaterdagochtend wilde vertrekken, bleek de diesel van m’n wagen bevroren.”

Tot min 32 zakte de temperatuur vrijdagnacht in het Oostenrijkse wintersportdorpje Vent. “Het was al vijf jaar geleden dat het er nog zo koud was”, weet Jan. De Lommelaar was dan ook lang niet de enige toerist die zijn wagen zaterdagochtend niet aan de praat kreeg. “Voor een keertje bleek niet de batterij, maar de diesel de grote boosdoener. Die was bevroren. De wegenwachters waren uiteraard overwerkt, maar mijn verzekeraar heeft toch nog iemand kunnen sturen. Nadat de pechverlener een speciaal product in mijn brandstoftank had gegoten, startte de wagen weer.”

Helaas had de diepvrieskou ook de pomp van de ruitenwisservloeistof om zeep geholpen. “De eerste helft van de terugrit moest ik om de haverklap stoppen om het strooizout van de voorruit te vegen. Gelukkig zijn we uiteindelijk toch veilig thuis geraakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer