Direct naar artikelinhoud
Media

Beheers­overeenkomst VRT oogst kritiek: ‘Manifest gebrek aan sectorkennis’

Beheers­overeenkomst VRT oogst kritiek: ‘Manifest gebrek aan sectorkennis’
Beeld photo_news

De Vlaamse productiehuizen en de commerciële mediabedrijven hebben forse kritiek op de ontwerptekst van de nieuwe beheers­overeenkomst met de VRT. “Sommige passages getuigen van een manifest gebrek aan sectorkennis”, klinkt het vandaag in De Tijd.

en

Een ontwerptekst van de overeenkomst lekte gisteren uit in De Standaard. Ook De Tijd kon de tekst inkijken.

“In tegenstelling tot bij alle vorige beheersovereenkomsten werden we deze keer niet betrokken bij de redactie van passages die voor onze sector relevant zijn”, zegt An Jacobs van de Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisieproducenten (VOFTP). "De rol van externe productiehuizen wordt in deze tekst volledig miskend." Zo krijgt de VRT “de opdracht om zich verder te professionaliseren in internationale verkoop van producties, terwijl dat een expertise op zich is.”

De VRT wordt in de overeenkomst verplicht om 18,25 procent van haar inkomsten te besteden bij de externe creatieve sector. Dat komt neer op een bevriezing op het huidige percentage, terwijl dat de voorbije jaren stelselmatig toenam. “Eigenlijk is zelfs sprake van een daling omdat de groep begunstigden veel groter wordt”, zegt Jacobs.

‘VRT geeft vooral zichzelf meer mogelijkheden’

Ook de belangrijkste commer­ciële mediabedrijven - DPG Media, SBS, Mediafin, Mediahuis en Roularta - zien in de tekst verschillende passages die ingaan tegen de ambitie van de Vlaamse regering om het media-ecosysteem te versterken tegenover buitenlandse spelers. 

“In plaats van concreet na te gaan hoe samengewerkt kan worden om de sector gezamenlijk te versterken, staan in de tekst zaken waarmee de VRT vooral zichzelf meer mogelijkheden geeft”, klinkt het in een gezamenlijke reactie aan De Tijd.

Zo krijgt de VRT bijvoorbeeld nog veel armslag om langere tekstartikels te publiceren op haar nieuwssite, in concurrentie met de betalende artikels van kranten en tijdschriften. 

De VRT en het kabinet van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wilden geen commentaar kwijt.