Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Experten adviseren Nederlanders: ‘Vier kerst en Nieuwjaar met maximaal zes gasten uit eigen regio’

Experten adviseren Nederlanders: ‘Vier kerst en Nieuwjaar met maximaal zes gasten uit eigen regio’
Beeld AFP

Het Nederlandse adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT), vergelijkbaar met Celeval in ons land, denkt dat mensen de feestdagen in huiselijke kring moeten vieren, met een beperking van het aantal gasten per dag tot bijvoorbeeld zes. Ook adviseren de experts om mensen alleen regionaal te laten samenkomen.

In het vannacht gepubliceerde nieuwste kabinetsadvies staat ook dat het nooit te veel kan gezegd worden dat de coronaregels in acht genomen moeten worden, en in het bijzonder bij kwetsbaren en ouderen. Ook kunnen - bij een gepland bezoek aan ouderen/kwetsbaren - aanvullende maatregelen geadviseerd worden.

Zo is het een optie mensen bijvoorbeeld op te leggen om in de tien dagen voorafgaand aan de feestdagen en het geplande bezoek zich wat betreft bezoek en contacten met anderen al te beperken. Daarmee worden de risico’s later richting kwetsbare mensen zo veel als mogelijk verkleind.

Het OMT wil benadrukken dat het versoepelen van maatregelen rond de feestdagen een risico op nieuwe besmettingen met zich meebrengt. “Hoe meer mensen samenkomen, hoe hoger het risico op overdracht en opleving van de epidemie. Een besluit over al dan niet tijdelijke afschaling van maatregelen tijdens de feestdagen blijft daarom een politieke afweging."

Het risico van versoepelingen zou daarbij nadrukkelijk benoemd moeten worden door premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, luidt het advies dat afgelopen maandag is afgegeven aan het kabinet en vannacht werd gepubliceerd. Uiteraard geldt sowieso ook met de feestdagen dat je bij klachten thuisblijft, in dat geval geen bezoek ontvangt en je laat testen op corona.

Het Nederlandse kabinet heeft nog geen besluit genomen over de maatregelen met kerst en Nieuwjaar. Dat zal op 8 december gebeuren en worden aangekondigd, zeiden Rutte en De Jonge gisteravond. 

Versoepelingen

Gisteren kondigde premier Rutte een reeks versoepelingen aan in Nederland. Mensen kunnen vanaf morgen weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino’s. Cafés en restaurants blijven voorlopig dicht.