David Hermans en voorzitter Sven Grieten van vzw Trails geven zich nog niet gewonnen. ©  Bert De Deken

Herbestemming kan illegaal BMX-parcours redden van sloop

Ravels -

Alleen als het gemeentebestuur een herbestemming doorvoert, kan het illegale BMX-parcours Blaaskantje in Ravels-Eel worden gered. “Als Ravels de bestemming wijzigt van bosgebied naar recreatiegebied, gaan wij niet dwarsliggen”, luidt het bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Intussen hebben al bijna achtduizend mensen een petitie getekend voor de redding van Blaaskantje.

Ivo Meulemans

Sven Grieten uit Wortel (Hoogstraten), voorzitter van de vzw Trails, en de bestuursleden Toon Jacobs uit Retie, Greg Van Tulder uit Grobbendonk, Maverick Ceyssens uit Balen, Mattias Somers uit Westmalle en David Hermans uit Ravels-Eel weren zich als duivels in een wijwatervat. Sinds donderdag weten ze definitief dat ze hun spectaculaire, maar illegale BMX-parcours in de Wildertstraat moeten opbreken.

De BMX-piste die 450 meter lang is en 10 jumps bevat

Doen ze dat niet, dan moeten ze vanaf 1 januari een dwangsom betalen tussen de 50 en 100 euro per dag. Het zestal investeerde al 20.000 euro in de aankoop van het bosje, dat omgeven is door akkers, en de aanleg van het parcours. Het traject is 450 meter lang, bevat tien jumps en is gebouwd met duizend kubieke meter speciaal zand.

In bosgebied werd deze piste met 1.000 kubieke meter zand aangelegd. ©  Bert De Deken

 ©  Bert De Deken

Zonevreemde activiteit

Probleem is dat het zestal het bosdecreet aan zijn laars heeft gelapt. “We hebben gewoon ons werk gedaan. Ook de BMX’ers beseffen dat ze een fout hebben gemaakt en dat de schuld niet bij ons ligt”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos. “Het gaat om een zonevreemde activiteit die wij nooit kunnen tolereren. Alleen een herbestemming kan de vzw helpen, maar die bevoegdheid ligt bij de gemeente. Wanneer iemand een huis bouwt in landbouwgrond, kan hij evenmin een vergunning bekomen.”

Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. “Zegt Natuur en Bos dat? Als wij weten dat het agentschap op voorhand akkoord gaat met een eventuele herbestemming, kunnen we er energie in steken. Een herbestemming kan niet in één, twee, drie. Er moet onder meer een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) worden opgemaakt”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “Maar als Natuur en Bos het been stijf houdt, hebben wij geen poot om op te staan.”

“Een herbestemming kan niet op één, twee, drie”, waarschuwt burgemeester Walter Luyten (CD&V). ©  Eddy Meulemans

Natuur en Bos belooft alvast in dat geval niet dwars te liggen. “Indien de gemeente het betreffende perceel een herbestemming geeft naar recreatiegebied, zullen wij de ontheffing verlenen”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Of dit een goede locatie is voor een recreatiegebied, laten we aan de entiteiten over die bevoegd zijn voor ruimtelijk ordening.”

Er stelt zich nog een tweede probleem. Gaat Natuur en Bos vanaf Nieuwjaar effectief over tot de inning van een dwangsom? Dat is nog niet duidelijk. “Tijd is het grote probleem. Als de boete niet wordt geïnd, kunnen we een gedoogbeleid voeren”, zegt Walter Luyten. “Bij een latere herinrichting van ons sportpark, kunnen we het terrein Blaaskantje een herbestemming geven.”

BMX’er Maverick Ceyssens startte online een petitie met als titel ‘Red unieke, handgemaakte BMX-piste in België: Blaaskantje’. “Na publicatie in jullie krant zijn we overstelpt door reacties. 99% van de reacties is in ons voordeel”, zegt David Hermans. “We geven ons nog niet gewonnen. We betreuren wel de pesterijen en haatberichten aan het adres van Natuur en Bos. Dat is niet nodig. We begrijpen dat die mensen hun werk doen, maar hopen op de redding in het belang van onze sport.”

“We betreuren de haatberichten aan het adres van Natuur en Bos”, zeggen David Hermans (rechts) en Sven Grieten. ©  Bert De Deken

David Hermans toont een kunstje op zijn BMX. ©  RR

De petitie was dinsdag al door meer dan 7.600 mensen getekend. De gemeente had al een onderhoud met de leden van Trails. “We kunnen ons inleven in hun situatie, maar hebben ook onze machteloosheid uitgedrukt”, zegt de burgemeester. “Er moet aan meerdere voorwaarden voldaan zijn om aan een redding te kunnen werken.”

LEES OOK: BMX’ers hebben nog 45 dagen om parcours af te breken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER