Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Iedereen met hoogrisicocontact moet in quarantaine, sneltest of niet

Iedereen met hoogrisicocontact moet in quarantaine, sneltest of niet
Beeld Joris Van Gennip

Het is niet omdat je een negatief resultaat hebt bij een Covid-sneltest dat je niet meer in quarantaine hoeft. Dat zegt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Iedereen die een hoogrisicocontact opliep moet in quarantaine.’

In Kortrijk verkoopt apotheker Chantal Gorremans van apotheek Rodenburg sinds kort Covid-19-sneltests. “Als je test een negatief resultaat afgeeft, ben je niet besmet. Indien positief ben je niet zeker dat het om Covid gaat, het kan ook om een ander virus gaan. Maar met het resultaat kan je wel naar een dokter en gaat alles veel sneller.”

“Een negatief resultaat met een sneltest wil echter niet zeggen dat je niet in quarantaine hoeft”, reageert het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Iedereen die een hoog risicocontact heeft gehad moet tien dagen in quarantaine, dat zijn tot nu nog altijd de regels. Het virus kan zich tot veertien dagen na het contact in het lichaam ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je je eigenlijk elke dag zou moeten testen om een besmetting al dan niet te kunnen uitsluiten.” Het agentschap zegt bovendien dat het niet de bedoeling is dat mensen de test zelf doen. “Het zijn geen zelfsneltesten. Het beste is dat iemand als een dokter de test afneemt.”

De regels die nog gelden tot 22 november: wie een nauw contact heeft gehad, moet minstens tot tien dagen na het contact in quarantaine. Er wordt een test afgenomen indien er symptomen optreden.