Hans De Groef en Kristof De Decker maakten een boek over iconische voetbalstadions in ons land. ©  Dirk Vertommen

Voetbalfans belichten in boek meest charmante stadions: “Dat van Racing is het mooiste”

Mechelen, Bonheiden -

‘Belgian Beauties’. Dat is de titel van het boek waarin Mechelaar Kristof De Decker (37) en Hans De Groef (38) uit Bonheiden tien van de meest charmante en nostalgische voetbalstadions in ons land belichten. Het monumentale stadion van Racing mocht niet ontbreken. “Het is het mooiste en ik ben nochtans KV-supporter”, zegt Hans. Dankzij het boek kan groenwit haar clubkas spijzen.

Sven Van Haezendonck

“Vroeger waren wij eerder voetbalfans. We keken naar wedstrijden van pakweg Manchester United en Real Madrid, terwijl we vandaag vooral groundhoppers zijn. We gaan nu meer op zoek naar de kleinere clubs waar er nog wat meer charme is en het minder om de centen te doen is”, vertelt Hans. Vanuit die passie zijn ze zes jaar geleden begonnen met Pitch’d Groundhopping. Via hun website en hun sociale mediakanalen bereiken ze met hun reportages over Belgische voetbalstadion maandelijks makkelijk duizenden liefhebbers. “Het begon allemaal met een bezoekje aan Overpelt. Een maand later was dat stadion afgebroken. Dat inspireerde ons om ze vast te leggen voor de toekomst”, vertelt Hans.

De groundhopping scene, mensen die zo veel mogelijk stadions willen bezoeken, breidt ieder jaar ook uit. Ze hebben zelfs Duitse, Engelse en Franse volgers. “Maar terwijl de meest groundhoppers wedstrijden van topclubs bezoeken, ligt ons hart eerder bij de kleinere clubs met een rijke geschiedenis en een ziel. Vaak gaat het om clubs die ooit in hogere reeksen speelden. Racing Mechelen bijvoorbeeld, dat speelde van provinciaal niveau tot eerste klasse”, vertelt Kristof.

Het stadion van Racing Mechelen staat op de cover van het boek. ©  Dirk Vertommen

Beide voetballiefhebbers dichten het stadion van Racing in zijn typisch Engelse stijl een grote historische waarde toe. “Van ons zouden ze dat mogen beschermen. Als je naar het hele plaatje kijkt, is dat van Racing het mooiste uit de hele reeks. Dan hebben we het niet alleen over de architectuur van het stadion, maar ook over de geschiedenis en de ziel. Het stadion van Racing staat ook op de cover van ons boek”, klinkt het.

Salontafelboek

Van die voetbalstadions met een verhaal zijn er in België nog veel te vinden. Tien van die stadions bundelden ze in een lijvig salontafelboek van 120 bladzijden dik. In de loop van december komt het uit. “Met meer dan 180 foto’s kan je het boek bekijken als een fotoboek”, zegt Hans. Hij maakte zelf de foto’s en reisde samen met Kristof het land rond om de verhalen in te blikken, in woord en beeld. “We doen uitgebreid ook de geschiedenis van het stadion en haar bespeler uit de doeken. Vaak is die erg verrassend”, zegt Kristof.

Belgian Beauties komt in december uit. ©  Pitch’d

De heren brengen het boek in eigen beheer uit en ze verkopen het voor 44,95 euro op hun website. ‘Belgian Beauties’ kan je tot en met maandag 23 november ook bestellen bij enkele clubs. In de provincie Antwerpen zijn dat het gemeentelijk parkstadion van Rupel-Boom FC én het Oscar Vankesbeeckstadion in Mechelen. Zij verkopen de boeken op hun eigen website. “Van alle exemplaren die zij verkopen, gaat een groot deel van de opbrengst naar de club zelf. Op die manier willen wij onze steun bieden aan deze clubs, want in deze coronatijden worden zij het hardst getroffen”, legt Hans uit.

Voor Kristof en hij is het uitgeven van het boek een uit de hand gelopen hobby. “Geld is voor ons minder belangrijk. Ook al kunnen wij de clubs maar een beetje steunen, doen we dat met hart en ziel. De kosten voor dit boek financieren we overigens met de opbrengst van ons boek over de monumentale tribune 2 van Antwerp. Daardoor kregen we de smaak ook te pakken”, zegt Kristof. Een idee voor een volgend boek is er al.