©  REUTERS

Pfizer-vaccin voor 95 procent effectief, ons land koopt aan voor 2,5 miljoen Belgen

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is voor 95 procent doeltreffend. Dat blijkt uit de volledige studieresultaten nu de klinische proeven werden afgerond. Ons land zal via Europa ook vaccins van Pfizer aankopen, zo maakte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdagnamiddag bekend. Voor België gaat het om 5 miljoen dosissen, goed voor de vaccinatie van 2,5 miljoen mensen.

“Met trots kunnen wij samen met BioNTech aankondigen dat de fase 3-studie van ons kandidaat-vaccin tegen COVID-19 alle primaire effectiviteitseindpunten heeft gehaald”, aldus Pfizer op Twitter. Het kandidaat-vaccin, dat officieel de naam ‘BNT162b2’ kreeg, was 95 procent doeltreffend vanaf 28 dagen na de eerste dosis. Er werden 170 bevestigde gevallen van COVID-19 geëvalueerd, waarbij 162 gevallen werden waargenomen in de placebogroep tegenover 8 in de vaccinatiegroep.

Het doeltreffendheidspercentage is hoger dan dat van de gedeeltelijke resultaten die vorige week werden gepubliceerd. Toen toonden de resultaten “meer dan 90 procent” efficiëntie.

Pfizer zal “binnen enkele dagen” de resultaten ter goedkeuring voorleggen aan de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Volgens de farmaceut heeft het kandidaat-vaccin de veiligheidsvereisten bereikt die nodig zijn voor een ‘EUA’, een vergunning voor noodgevallen. “Tot op heden zijn er geen ernstige veiligheidsproblemen met betrekking tot het kandidaat-vaccin gemeld”, klinkt het nog op Twitter. De gegevens over de werkzaamheid en de veiligheid van de studie zullen uiteindelijk ook worden ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift voor een peerreview.

Derde vaccin

Niet alleen het vaccin van BioNTech-Pfizer is bijna af, ook dat van de universiteit van Oxford en farmagigant AstraZeneca zit in een vergevorderd stadium. Er zit nog een derde vaccin, dat van Moderna, in de eindfase. Het bedrijf zelf meldt op basis van voorlopige testresultaten dat het in 94,5 procent van de gevallen resultaat oplevert. 

Aankoop

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft woensdag beslist dat ons land via Europa ook vaccins van Pfizer gaat aankopen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zopas aangekondigd in het Vlaams Parlement. Tot nog toe had ons land enkel een deal gesloten met de groep AstraZeneca-Oxford en Johnson & Johnson. Nu komt daar dus ook Pfizer bij, dat zich sterk maakt om tegen eind dit jaar al een vaccin te kunnen aanbieden.

Volgens een mededeling van de Interministeriële Conferentie voorziet het Europese contract een aankoop van 448 miljoen dosissen. Die worden verdeeld volgens de bevolkingsgrootte van de lidstaten. “Voor België zou dit dus over ongeveer 5 miljoen dosissen gaan. Omdat de vaccinatie in twee dosissen moet gebeuren, kunnen met deze aankoop 2,5 miljoen mensen worden gevaccineerd”, luidt het.

LEES OOK. Vaccin van Moderna is 94,5 procent effectief tegen coronavirus

LEES OOK. Farmareus Moderna verhoogt druk op Europa: “Nu tekenen of late levering coronavaccin”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer