De kerncentrale van Doel.
Volledig scherm
De kerncentrale van Doel. © REUTERS

Electrabel: “Beslissing over kernuitstap moet voor het eind van dit jaar vallen, niet eind 2021”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wijst er vandaag op dat een evaluatie van de haalbaarheid van de kernuitstap gepland is in november 2021. Dan wordt een rapport verwacht over de garantie van de elektriciteitsvoorziening van het land en de prijs daarvan. Volgens Engie Electrabel, uitbater van de Belgische kerncentrales, is dat te laat. “De beslissing over de kernuitstap moet nog dit jaar vallen", klinkt het.

16 reacties

  • Lisette Theunis

    3 jaar geleden
    De omslag naar dure elektrische auto's, bussen en zelfs lichtere vrachtwagens, met daarbovenop het inzetten op elekrische warmtepompen voor verwarming, zal het stroomverbruik in de koude wintermaanden flink laten stijgen. Wie gaat de grote hoeveelheid groene stroom hiervoor leveren ? Als de nodige elektriciteit uit een vervuilende fossiele centrale moet komen, kan je al beter met de nieuwste dieselwagen rijden..
  • lars vandenberge

    3 jaar geleden
    Je kan het niet steeds blijven uitstellen. De omschakeling moet er nu eenmaal komen en beter nu dan later. Duitsland staat bijvoorbeeld al véél verder en begint er al de vruchten van te plukken. Liever boetes betalen aan Europa en milieu tegoeden kopen uit het buitenland in plaats van al dat geld in eigen land te investeren?
  • Elise Van Damme

    3 jaar geleden
    Massaal investeren in kaarsen is de boodschap. Kernuitstap haha dat wil ik  nog eens zien. Laat me niet lachen. Dan zal niet alleen het licht uitgaan.
  • karel dillen

    3 jaar geleden
    Omdat NVA alles maar op zijn beloop heeft gelaten en zelfs geen beslissing heeft genomen om nieuwe kerncentrales te bouwen rest nu alleen nog maar de mogelijkheid van een kernuitstap.  t Is zo een beetje als met de woonzorgcentra, alles laten verrotten en dan met de gebakken peren zitten, wel niet de NVA wel Vivaldi en de Vlaamse burger
  • Co van Renselaar

    3 jaar geleden
    De groenen zien het kennelijk als hun KERNtaak om de CO2-uitstoot drastisch te verhogen, want alleen door nieuwe gascentrales te bouwen kunnen ze voorkomen dat het licht in 2025 uitgaat.