©  ISOPIX

Vlaams Parlement keurt tweede pakket corona-aanbevelingen goed

Bron: BELGA

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een tweede pakket met beleidsaanbevelingen voor de aanpak van de coronacrisis goedgekeurd. Enkel oppositiepartij PVDA onthield zich bij de stemming. Het gaat om 119 aanbevelingen die er komen na een tweede reeks hoorzittingen met de welzijnssector. In de goedgekeurde resolutie staat onder meer dat de coronamaatregelen geen disproportionele impact mogen hebben op kinderen, dat er zorgcontinuïteit moet zijn en dat er extra aandacht is voor kwetsbare groepen.

De coronacommissie van het Vlaams Parlement heeft tijdens de zomer al een eerste pakket met 95 aanbevelingen afgeleverd. Die hadden voornamelijk betrekking op de aanpak van de crisis in de woon-zorgcentra.

Nadien volgde een tweede reeks hoorzittingen met vertegenwoordigers uit de welzijnssector, gaande van de sector van personen met een handicap tot de jeugdzorg en de kinderopvang.

Uit die hoorzittingen is een pakket met 119 bijkomende beleidsaanbevelingen gefilterd.

Een van de aanbevelingen is dat kinderen en mensen in voorzieningen in alle omstandigheden recht moeten hebben op bezoek. Er moet een garantie zijn op een “minimale bezoekregeling”. Verder mogen maatregelen “geen disproportionele impact” hebben op kinderen en jongeren.

Het parlement dringt ook aan op meer zorgcontinuïteit. Schrijnende verhalen over stopgezette zorg zoals in de eerste lockdown moeten in de toekomst vermeden worden. Daarom bevat de resolutie een soort garantieregeling die zorgaanbieders verplicht alternatieve zorg te leveren wanneer het verblijf of de dagbesteding wordt geschrapt.

Er moeten ook duidelijker richtlijnen komen rond quarantaine in de jeugdhulpinstellingen. Zo wordt gevraagd om de quarantaine voor nieuwe jongeren niet langer te laten duren dan de “volgens de richtlijnen noodzakelijke periode”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer