© Screenshot/SVT

Slachtoffer van ‘Zweedse Fritzl’ doet schokkende getuigenis

Een jonge Zweedse vrouw die in september 2015 ontvoerd werd door een 39-jarige dokter en dagenlang werd opgesloten in een geluiddichte bunker, heeft voor het eerst verteld over de hel waar ze door ging. “Hij verplichtte me om bij hem te slapen. Het was gruwelijk”, zegt de vrouw.

nadb

Het slachtoffer getuigde in het programma Skavlan op de Zweedse televisie. Dat deed ze onder de schuilnaam Isabel Eriksson, om op die manier haar ware identiteit te verbergen.

Op het moment van haar ontvoering - in september 2015 - werkte Eriksson als escorte. Na een eerste ontmoeting met dokter Martin Trenneborg (39) had ze vooral de indruk dat het een intelligente man was. Op het tweede afspraakje verraste hij haar met champagne en aardbeien. Maar wat de vrouw niet wist, was dat het fruit gedrenkt was in een verdovend middel.

Ontvoering

Toen Eriksson het bewustzijn verloren had, zette Trenneborg haar in een rolstoel. Hij trok haar en zichzelf een masker over het gezicht en voerde haar 560 kilometer verder naar zijn boerderij in Kristianstad, in het zuiden van Zweden. Daar sloot hij haar op in een geluiddichte bunker.

Eriksson herinnert zich het moment nog waarop ze ontwaakte. “Ik zag een dun dak en een man die naast me op een stoel zat en me aankeek”, zegt ze in de talkshow. “Ik zag een naald in m’n arm, die ik er razendsnel uittrok. De man zei dat hij me ontvoerd had en me enkele jaren zou opsluiten.”

Samen slapen

De vrouw probeerde haar ontvoerder aan te vallen, maar de verdoving was nog niet uitgewerkt. “Hij greep me bij mijn polsen en waarschuwde me dat hij me vast zou ketenen aan het bed als ik dat nog eens zou proberen. En dat ik alleen nog droog brood zou krijgen.”

De dagen die daarop volgden, waren een ware nachtmerrie voor Eriksson. “Hij verplichtte me het bed met hem te delen, maar ik mocht mijn ondergoed aanhouden”, vertelt ze. “Hij wilde gewoon fysiek contact. Mijn lichaam voelen. Het was verschikkelijk om naast mijn ontvoerder te slapen.”

© REUTERS

Politie

Zes dagen later nam Trenneborg de vrouw mee naar Stockholm omdat hij te weten was gekomen dat ze als vermist was opgegeven. Hij stapte met haar een politiekantoor binnen om iedereen gerust te stellen door te doen alsof ze een koppel waren. Hij verplichtte haar om een vals verhaal te vertellen.

Maar de inspecteurs roken onraad en namen de vrouw apart om haar te spreken. Uiteindelijk vertelde ze alles en kon de dokter gearresteerd worden.

In februari 2016 werd hij veroordeeld tot tien jaar cel. Hij moet het slachtoffer bovendien 19.000 euro betalen. Zij leeft momenteel onder een schuilnaam op een onbekend adres in Zweden. Ze hoopt terug te gaan studeren en later in het buitenland te gaan wonen.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer