Direct naar artikelinhoud
AntwerpenUpdate

Fernand Huts koopt Antwerpse Boerentoren en maakt er ‘Cultuurtoren’ van

Fernand Huts koopt Antwerpse Boerentoren en maakt er ‘Cultuurtoren’ van
Beeld © Phil Robinson

Fernand Huts (Katoen Natie Groep) wordt de nieuwe eigenaar van de iconische Antwerpse Boerentoren. Bedoeling is om er een ‘cultuurtoren’ van te maken, waar ook ruimte komt voor winkels, horeca, kantoren en woningen. Dat maken verkoper KBC en Katoen Natie samen bekend.

en

“Na een grondige evaluatie van de herontwikkelingsvoorstellen en na dialoog met de Stad Antwerpen, de Antwerpse Stadsbouwmeester en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, heeft KBC beslist om het gebouw te verkopen aan de Katoen Natie Groep”, klinkt het. De herontwikkeling wordt geleid door vastgoedontwikkelaar ION.

KBC hoopt nog voor het einde van het jaar een definitieve verkoopovereenkomst te kunnen sluiten zodat de werken van start kunnen gaan in de loop van het voorjaar van 2021.

KBC wacht eveneens nog op een goedkeuring door de stad Antwerpen met betrekking tot de overdracht van de historische concessies verbonden aan het gebouw.

Fernand HutsBeeld Photo News

De Katoen Natie Groep wil de toren omvormen tot een cultuurtoren aangevuld met een mix van retail, horeca, kantoren en bewoning. “Met zijn ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, kunstdepots, restauratieatelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, panoramazalen, boekhandel etc. krijgt de toren een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad”, klinkt het in de mededeling. “De ‘cultuurtoren’ verbreedt bovendien de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad.”

Geschenk

“De Boerentoren wordt een geschenk aan de Antwerpenaren, de Vlamingen, de internationale bezoekers”, zegt Fernand Huts. “Het wordt hun toren en we streven ernaar om een zo groot mogelijk deel van de toren voor het publiek open te stellen.” Dankzij zijn toegankelijkheid en nieuwe functies wordt de Boerentoren volgens Huts “voortaan een echt en wezenlijk onderdeel van de stedelijke samenleving en een toren waar iedereen fier kan op zijn”.

 In een reactie zegt schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) bijzonder opgetogen te zijn met de investering. “De Boerentoren is als eerste wolkenkrabber in Europa iconisch voor onze Antwerpse skyline. Met de plannen voor onder andere een museale inrichting krijgt het gebouw opnieuw een publieke invulling en worden er kansen geboden voor de bloei van de wijk en het stadscentrum. We kijken erg uit naar de toekomstige samenwerking en de verdere concretisering van de plannen in het kader van de opmaak van de vergunningsaanvraag.”

De saneringswerken, die in het voorjaar 2021 van start gaan, zullen 36 maanden duren en aansluitend zal ION instaan voor de verdere herontwikkeling van de Boerentoren.

De Boerentoren is sinds 1930 in handen van KBC. Het logo van de bank-verzekeraar zal het gebouw blijven sieren en er blijft ook een KBC-bankkantoor in de toren gevestigd.