Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?

“Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.

6 reacties

  • Karla Desmet

    3 jaar geleden
    Ik zeg niet dat hier niets van aan is. En ja, suiker en vet en rood vlees is niet het beste dat er in de voeding te vinden is. Maar volgens mij zijn er ook sportmensen die, hoe gezond ze ook eten in hun sportief leven, kanker krijgen. Leg me dat dan eens uit.
  • Kurt Missotten

    3 jaar geleden
    Wat wel reeds bewezen is, is dat bewerkt en dierlijk voedsel in bepaalde gevallen kanker initieert (rood en bewerkt vlees), in de meeste gevallen stimuleert via verschillende pathways. Een plantaardig dieet dat zo divers mogelijk is, lees meer verschillende planten, doet net het omgekeerde. Het deactiveert bepaalde genen en stimuleert homeostase wat de kans op alle ziekten aanzienlijk doet verminderen.
  • Jean Lazoore

    3 jaar geleden
    Enkele jaren geleden mocht je geen boter meer eten , het was extreem slecht, enkele jaren nadien was het terug goed in beperkte mate. Die studies zijn enkel goed voor deze die ze uitvoeren !
  • jan heirman

    3 jaar geleden
    Van leven ga je dood , maar vergeet voor je dood gaat niet te leven.
  • Bart Vandevelde

    3 jaar geleden
    Eerst mochten we geen sigaretten mee roken, dan mochten we geen vlees meer eten, nu zijn de suikers en later ook de vetten aan de beurt. Wat wonen we toch in een "leuke" wereld!