© rr

Vier Antwerpse agenten staan terecht voor hardhandig optreden na cafégevecht

Vier agenten van de Antwerpse politie worden vervolgd voor hun hardhandig optreden bij een interventie in een café, in de zomer van 2014. Een omstaander filmde het geweld. Een strafrechter moet zich nu uitspreken over de zaak.

JoRo

De feiten dateren van de zomer van 2014. De politie werd opgeroepen naar café Neco66 op de hoek van de Dambruggestraat met de Van Kerckhovenstraat voor een 40-jarige man die erg agressief was geworden en mensen bedreigde.

Ter plaatse kwamen de agenten oog in oog te staan met een 20-jarige man, de zoon van de man, die een stok in de hand had. Volgens de jongeman ging het om een tafelpoot, volgens de politie was er door de balk een scherpe nagel geslagen.

De inspecteurs ter plaatse probeerden te voorkomen dat ze het café binnen gingen, maar na wat duw- en trekwerk slaagden de twee toch in hun opzet.

De vader, die intussen de balk van de zoon had overgenomen, begon hiermee wild in het rond te slaan. Hij wilde zoveel mogelijk aanwezigen in het café raken. Omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen, riepen de inspecteurs versterking in. Verschillende ploegen kwamen ter plaatse.

Zwaargewond

Op de beelden, die werden genomen door een toevallige aanwezige, is te zien hoe de agenten de twee mannen hardhandig aanpakken. Een van de mannen raakte daarbij zwaargewond. Uiteindelijk werden drie verdachten opgepakt. Vier van de betrokken agenten moeten zich tweeënhalf jaar na de feiten voor de rechter verantwoorden voor de gewelddadige interventie, na een klacht van leden van de familie met ex-Joegoslavische roots. Volgens hen was het geweld dat de politie gebruikte buitenproportioneel.

Wat ook niet in het voordeel van de beklaagde agenten spreekt is dat enkelen onder hen in de dagen na de feiten op het internet opschepten over de interventie.

De agressieve man en drie andere familieleden staan echter eveneens terecht en de agenten hebben zich tegen hen burgerlijke partij gesteld. Eén inspecteur raakte bij de arrestatie gewond aan zijn hand. Volgens de agenten gaf het fragment dat via het internet circuleerde maar een klein deel van het verhaal weer en handelden zij correct.

Woensdag zal de rechtbank beslissen wanneer het proces begint. De vier agenten worden bijgestaan door topadvocaat Walter Damen, die resoluut voor de vrijspraak gaat. Eén van de agenten werd begin 2016 al wel veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf voor slagen en verwondingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER