Direct naar artikelinhoud
CoronavaccinUpdate

Eerste coronavaccin mogelijk al in december klaar voor verdeling, stelt CEO BioNTech

Eerste coronavaccin mogelijk al in december klaar voor verdeling, stelt CEO BioNTech
Beeld REUTERS

In een interview met het Franse persagentschap AFP heeft Uğur Şahin, de CEO van BioNTech, verklaard dat het coronavaccin dat zijn bedrijf samen met Pfizer heeft ontwikkeld, mogelijks reeds in december wereldwijd verspreid kan worden.

“De kans bestaat dat we nog dit jaar de goedkeuring van de Verenigde Staten, de Europese Unie of beide verkrijgen”, verklaarde Uğur Şahin. Hij voegde eraan toe dat de aanvraag tot autorisatie vrijdag ingediend zal worden bij de FDA, de Amerikaanse medicijnwaakhond. “De mogelijkheid bestaat dat we de vaccins reeds in december kunnen leveren", besloot hij.

Woensdag had de topman ook al aangegeven de goedkeuring in de VS en Europa tegen half december te verwachten.

“De vraag is of aan alle voorwaarden is voldaan”, aldus Sahin. “Een en ander zal afhangen van de verzoeken die we nog krijgen.”

Nu Pfizer/BioNTech enerzijds en Moderna anderzijds reeds uitpakten met hun gloednieuwe vaccin, is het reikhalzend uitkijken naar het moment dat de vaccins op grote schaal verspreid kunnen worden. Pas dan kan er namelijk met de inenting worden begonnen.

Vorige week beklonk de Europese Unie een deal voor 200 miljoen doses van het vaccin. Voor België gaat het om 5 miljoen dosissen, goed voor de vaccinatie van 2,5 miljoen mensen. Er zijn namelijk twee doses van het vaccin nodig per persoon.

België heeft ook nog vaccins aangekocht bij AstraZeneca-Oxford en Johnson & Johnson.