Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vier op de tien leerkrachten verlaten binnen vijf jaar onderwijs

Vier op de tien leerkrachten verlaten binnen vijf jaar onderwijs
Beeld © Eric de Mildt

37 procent van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar de sector. Dat blijkt uit cijfers van afgelopen schooljaar die Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In het secundair onderwijs heeft 37,2 procent van de leerkrachten die in het schooljaar ’14-’15 aan de slag gingen tegen ’19-’20 het onderwijs opnieuw verlaten. In het kleuteronderwijs gaat het om 27,4 procent en in het basisonderwijs om 26,9 procent. De cijfers tonen slechts een minieme daling ten opzichte van een schooljaar eerder.

Voor Vlaams Belang is de voornaamste oorzaak de werkonzekerheid en het geringe perspectief op een duurzame vaste betrekking. Weyts herhaalde bij de begrotingstoelichting zijn voornemen om bij het volgende onderwijsdecreet de vaste benoeming al na één jaar mogelijk te maken. Maar als een schoolbestuur vreest dat het een beginnende tijdelijke leraar niet gaat kunnen houden in het volgende schooljaar, dan gaat het deze sneller afdanken omdat deze al na één jaar in aanmerking moet komen voor een benoeming, luidt de redenering van de oppositie.